Ion Iliescu, audiat in urma cu circa doua luni la Parchetul General in dosarul inchisorilor CIA

home camp2
home camp2
home camp2

ION-ILIESCU-FANE-42Fostul presedinte Ion Iliescu a fost audiat de procurorii Parchetului General intr-un dosar legat de posibile locuri de detentie ale CIA pe teritoriul Romaniei, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Potrivit surselor, Ion Iliescu a fost audiat de procurori in urma cu aproximativ doua luni. In acelasi dosar a fost audiat si Ioan Talpes, fost consilier prezidential, senator si director al Serviciului de Informatii Externe.

Audierea lui Ion Iliescu vine dupa ce acesta a declarat in aprilie 2015 ca nu a confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei, intr-un interviu acordat publicatiei germane “Der Spiegel”.

“Sunt neplacut surprins de modul in care se reflecta si mai ales se comenteaza afirmatiile pe care le-am facut intr-un interviu acordat publicatiei germane ‘Der Spiegel’. Vreau sa fiu cat se poate de clar: nu am confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei, inchisoare in care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar ca daca as fi stiut ce destinatie are facilitatea solicitata de partea americana as fi luat, cu siguranta, o alta decizie. Știind ceea ce aprobasem — acordarea unui sediu pentru reprezentanta CIA in Romania — justifica faptul ca, in toti acesti ani, am negat existenta unei inchisori CIA pe teritoriul Romaniei. Resping cu toata hotararea interpretarea acestui gest — firesc intre parteneri si aliati — drept o forma de a ‘mitui’ partea americana, pentru ca Romania sa fie primita in NATO. Aprobarea a fost data, din cate stiu, dupa ce la Praga, la summitul NATO, in noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii tarii noastre in Alianta Nord-Atlantica”, spunea atunci Iliescu intr-o postare pe blog.

La sfarsitul lunii septembrie, o delegatie a Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European a efectuat o vizita de documentare in Romania pe tema locurilor secrete de detentie ale CIA.

Potrivit MAE, la nivelul Comisiei LIBE din PE, au inceput demersurile preliminare pentru punerea in aplicare a Rezolutiei PE adoptata la 11 februarie 2015 privind Rezumatul Executiv al raportului Senatului SUA privind practicile de tortura din locurile secrete de detentie ale CIA.

In acest scop, la nivelul Comisiei LIBE din PE, s-a decis recent constituirea unui grup de lucru informal, care are ca sarcina implementarea recomandarilor Rezolutiei PE din 11 februarie 2015.

Activitatea Grupului de Lucru a inceput in cursul lunii septembrie 2015, prin organizarea unei audieri publice cu privire la Rezumatul Executiv al Raportului Senatului SUA privind practicile de tortura din locurile secrete de detentie ale CIA, programata in perioada 14-15 septembrie 2015 si, respectiv, realizarea unei vizite de documentare in Romania de catre o delegatie condusa de presedintele Comisiei LIBE , Claude Moraes (S&D, UK).

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *