Ion Iliescu, pus sub acuzare in dosarul “Mineriada”

home camp2
home camp2
home camp2

ION-ILIESCU-FANE-42Fostul presedinte Ion Iliescu a fost chemat miercuri dimineata la Parchetul General pentru a i se aduce la cunostinta ca are calitatea de suspect pentru savarsirea infractiunii contra umanitatii in dosarul “Mineriada”. El nu a facut declaratii la intrare, nici dupa ce a stat de vorba cu procurorii.

La Parchetul General a ajuns miercuri dimineata si fostul sef al SRI Virgil Magureanu, in legatura cu acelasi dosar. “Pana nu se lamuresc de catre instanta circumstantele acestor regretabile victime…”, a declarat Magureanu, adaugand ca nu isi reproseaza nimic “in legatura cu morti”.

“Prin ordonanta nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g si j din Codul penal constand in reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din dimineata zilei de 13 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane in zilele de 14 si 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declansat de catre muncitori din unele centre industriale si bazine carbonifere din tara”, a anuntat Parchetul General intr-un comunicat de presa.

Prin aceeasi ordonanta s-a dispus extinderea urmaririi penale cu privire la participarea altor persoane la savarsirea acestor fapte.

“In perioada urmatoare vor fi audiate persoanele fata de care s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii prev. de 439 lit. a, g si j din Codul penal si care la data evenimentelor detineau functii de conducere la nivelul structurilor civile si militare ale statului, precum si in cadrul unor unitati economice”, se precizeaza in comunicat.

In luna martie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat decizia procurorului general Tiberiu Nitu de redeschidere a anchetei in dosarul “Mineriada din 13-15 iunie 1990”.

In rezolutia nr.175/P/2008 se mentiona ca, in anul 1997, la nivelul Parchetului General s-a inregistrat un dosar penal avand ca obiect plangerea Asociatiei victimelor mineriadelor 1990-1991, impotriva mai multor demnitarii din perioada 1990, printre care Ion Iliescu, Miron Cozma, Petre Roman.

Procurorii au deschis atunci zeci de dosare, unele trimise la Parchetul Militar, dupa ce persoane fizice sau juridice au depus alte plangeri care vizau distrugerile savarsite in perioada 14-15 iunie 1990 cu ocazia venirii minerilor in Bucuresti, prin patrunderea fara drept, in sediul unor institutii si in sediile unor partide politice, dar si savarsirea unor infractiuni de furt, talharie, loviri si alte violente.

In anul 1998, la nivelul Sectiei Parchetelor Militare au fost intocmite patru noi dosare, in care au fost efectuate cercetari in legatura cu imprejurarile in care s-au declansat si au avut loc evenimentele din 13-15 iunie 1990 in Bucuresti, contributia si rolul a 27 de invinuiti civili, printre care si Ion Iliescu si Virgil Magureanu, precum si a unui numar de sapte invinuiti care aveau calitatea de militari la momentul desfasurarii evenimentelor, printre care Mihai Chitac si Corneliu Diamandescu.

Concluzia procurorilor a fost aceea ca aproximativ 1.300 de persoane au suferit vatamari si in jur de 100 de persoane au decedat.

Intr-unul dintre aceste dosare, procurorii militari i-au cercetat pe grl (rez) Mihai Chitac, grl (rez) Gheorghe Andruta, col. Traian Ștefan Calin, col. Dumitru Costea si col. Vasile Constantin, in legatura moartea patru persoane impuscate in perioada 13-15 iunie 1990. Acest dosar a fost trimis de doua ori in instanta, fiind restituit tot de atatea ori pentru completarea urmaririi penale.

Fata de Ion Iliescu s-a inceput urmarirea penala prin rezolutia nr.75/P/1998 din data de 9.06.2005, pentru savarsirea mai multor infractiuni, printre care propaganda pentru razboi, genocid, favorizarea infractorului, complicitate la tortura, subminarea puterii de stat, acte de diversiune, comunicare de informatii false.

Pe 7 decembrie 2007, procurorul general de atunci, Laura Codruta Kovesi, a infirmat rezolutia prin care a fost inceputa urmarirea penala fata de Ion Iliescu, desemnandu-se ca cercetarile sa fie continuate de catre procurori din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica.

In anul 2008, o parte din cercetari au fost preluate de DIICOT, iar procurorii de aici au dispus scoaterea de sub urmarire penala a mai multor persoane, printre care Ion Iliescu (pentru subminarea puterii de stat, acte de diversiune, comunicare de informatii false), Mihai Chitac, Emil Dumitrescu, Corneliu Diamandescu si incetarea urmaririi penale fata de Virgil Magureanu.

Prin rezolutia nr. 175/P/2008 din 17.06.2009, procurorii de la Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul PICCJ au dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Ion Iliescu pentru savarsirea infractiunilor de propaganda pentru razboi (intrucat lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii), genocid (intrucat fapta nu exista), tratamente neomenoase (lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii) si complicitate la tortura (intrucat fapta nu era prevazuta de legea penala la momentul savarsirii acesteia) si incetarea urmaririi penale pentru infractiunile de distrugere, favorizarea infractorului, complicitate la supunerea de rele tratamente.

Tot prin aceeasi rezolutie au fost scosi de sub urmarire penala Virgil Magureanu, Mihai Chitac, Victor Atanase Stanculescu, Vasile Dobrinoiu, Corneliu Diamandescu, Petre Peter, Emil Dumitrescu.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

2 Comments

 1. dilau

  mai ilici, am crezut ca o sa platesti doar dincolo dar am impresia ca o sa platesti si aici si dincolo. sa dea dumnezeu.

  Reply
 2. STEKO

  Ba, eu zic sa il impuscati cat aveti ocazia, ca daca incepe sa dea drumul la gura… o sa va cantam ‘sa sara-n aer’ ! 🙂
  Trei sferturi din clasa politica o sa fie expediata.
  Pai in loc sa intram pe 1 Decembrie in parlament, o sa sudam bari de otel la geamurile parlamentului. Faceti acolo inchisoare direct…

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *