Ionel Bogdan: Criza demografica afecteaza grav Maramuresul

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

ADVERTORIAL POLITIC

Presedintele PNL Maramures, Ionel Bogdan, afirma ca scaderea numarului de copii din judet devine alarmanta, lucru care ar putea duce la inchiderea a 10 unitati de invatamant in anul scolar viitor.

“Scaderea numarului de copii din Maramures devine alarmanta, in conditiile in care pentru viitorul an scolar este estimata inchiderea a 10 unitati de invatamant din judetul nostru din cauza lipsei elevilor.

Gradinite cu 2-3 copii, scoli cu 7-8 elevi nu mai sunt o noutate nici in Maramures, mai ales  in ultimii ani, cand a avut loc o migratie masiva, in special a oamenilor tineri, cu familie, cu copii.

Potrivit datelor oficiale, in Maramures avem cu circa 10.000 de elevi mai putin decat in urma cu cinci ani. In ritmul acesta, depopularea  va afecta grav dezvoltarea si economia judetului nostru.

Cei mai multi maramureseni care aleg sa paraseasca tara considera ca sunt fortati sa plece in strainatate pentru ca nu au locuri de munca sau veniturile sunt foarte mici, iar sanse reale pentru un trai decent ar mai avea doar in afara tarii”, a spus Ionel Bogdan.

Liderul liberal mai sustine ca aceasta problema trebuie sa devina o prioritate nationala, iar criza demografica trebuie stopata impreuna cu expertii.

“Avand in vedere ca situatia din Maramures se intalneste in majoritatea judetelor tarii si ca potrivit datelor oficiale circa noua romani parasesc tara in fiecare ora, trebuie sa facem din aceasta problema o prioritate nationala si sa cautam, impreuna cu expertii, cele mai bune solutii pentru a stopa aceasta criza demografica.

Trebuie sa luam serios in seama avertismentele expertilor care sustin ca din 2030, cand se vor pensiona toti decreteii,  economia din Romania – deja afectata de lipsa fortei de munca – va suferi o serie de socuri.

In plus, daca natalitatea va continua sa bata pasul pe loc, pana in anul 2050, in tara vor mai ramane doar 16 milioane de locuitori. E o prognoza neagra, sustinuta atat de statisticienii din tara noastra, cat si de cei de la ONU.

Mai avem timp sa luam masuri, atat la nivel local cat si la nivel national, sa facem o strategie pe termen lung pentru a incuraja natalitatea si pentru a descuraja plecarea romanilor din tara. Avem aceasta responsabilitate si trebuie sa facem din ea o prioritate nationala, pana nu va fi prea tarziu”, a adaugat Ionel Bogdan.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1