Ionel Bogdan: ”Nu vom face un munte de deșeu”. Noi detalii despre ce se va întâmpla cu gunoiul județului

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a dat noi detalii despre ce se va întâmpla cu gunoiul județului în viitorul apropiat. Adică după ce va fi realizată o platformă tehnologică de procesat deșeurile.

Practic, prin intermediul acestei platforme, mare parte din deșeuri va fi compostată, după care acestea vor deveni inerte și nepericuloase pentru mediu. O parte va fi reciclată, o parte dusă la ardere, la fabricile de ciment. Restul de aproximativ 10% din deșeuri vor fi transportate la gropile de gunoi din alte zone ale țării.

”Ceea ce vrem noi să realizăm este o platformă betonată sau de asfalt pe care vom avea un flux foarte bine definit pentru deșeurile municipale, unde va fi tocător, stație de sortare, ciur rotativ și asa mai departe, care vor duce la selectarea fracției biodegradabile de fracția uscată.

Frația biodegradabilă, care este de 50%, va fi depozitată, pentru compostare în niște celule din beton, care vor fi dotate cu dotări speciale care să ducă la compost în două, trei săptămâni, după care 50% din acest deșeu devine inert, adică nu mai afectează mediul, nimic.

Acel deșeu fie se duce spre diverse locații, unde este nevoie, de umpluturi, de diverse chestiuni, de îndreptat un teren, de exemplu, sau alte operațiuni în construcții, fie este depozitat pe un teren viran.

10-15% va fi reciclat, dar aici va trebui lucrat mai mult, pentru că va conta foarte mult cum obișnuim populația să recicleze. Și o parte de încă 10% va trebui depozitat în alte parte, fie că este în Oradea, Mureș sau Odorheiu Secuiesc, practic impactul financiar pentru 10% din total deșeuri nu este foarte mare. Nu vom face o platformă pe care să depozităm efectiv gunoi, adică nu vom face un munte de deșeu așa cum vedem la ieșirea din oraș, spre Satu Nou de Jos”, a declarat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu