Ionel Bogdan: Peste 10 zile de solidaritate și sprijin pentru cetățenii ucrainieni

Ne-am mobilizat încă din prima zi a conflictului din Ucraina, iar împreună cu Instituția Prefectului, cu ONG-uri, cetățeni și reprezentanți ai mediului de afaceri, care au dorit să ni se alăture, am organizat campanii de sprijin pentru refugiații de pe teritoriul Ucrainei, dar și pentru cei care trec granița în România.

Avem trei puncte de colectare a donațiilor: două în Baia Mare – unul la Casa Armatei, str. Hortensiei nr. 1, unde se colectează produse nealimentare, și unul la Sediul Sucursalei Maltez Baia Mare, str. Progresului nr. 17B, unde se colectează produse alimentare. Ambele centre sunt deschise zilnic, în intervalul orar 11:00-18:00.

Un alt punct de colectare alimente este deschis în Sighetu Marmației, pe strada Vasile Alecsandri, nr. 12-14 (depozitul Alphastone), deschis zilnic în intervalul orar 10:00-18:00.

Am definitivat o procedură clară de transport pentru refugiați, astfel că avem 6 microbuze care vor asigura permanența în Punctul de Trecere al Frontierei Sighetu Marmației, 3 aparținând Consiliului Județean și 3 aparținând ISU, pregătite să transporte refugiații spre locurile de cazare identificate. Alte 3 microbuze sunt pregătite să intervină în cazul în care va fi necesară suplimentarea mașinilor care asigură transportul refugiaților.

Sucursala CFR Călători Cluj și-a arătat disponibilitatea de a permite cetățenilor ucraineni care intră în țară prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației să călătorească gratuit, pe rutele Sighetu Marmației – București, plecare la ora 16:10, și Sighetu Marmației – Cluj-Napoca, plecare ora 23:30. Totodată, trenul Sighetu Marmației – Cluj-Napoca poate face conexiunea cu trenul internațional Cluj-Napoca – Budapesta (plecare 7:30). Călătoria este gratuită, iar tranziția peste graniță este făcută cu reprezentanții CFR.

Am implementat aplicația la nivelul celor șapte desk-uri din cortul Blue Dot, astfel că fiecare refugiat care ajunge în Maramureș va parcurge pașii din fluxul stabilit pentru a beneficia de ajutorul necesar. Fiecare voluntar din cortul Blue Dot are sarcini bine stabilite, de la întâmpinarea refugiaților după trecerea punctului de frontieră, la înregistrare, asistență, acordare de cazare și transport. În acest fel, avem o organizare cât mai eficientă a tot ce înseamnă gestionarea refugiaților ucraineni.

Pentru a putea beneficia de testare gratuită COVID19, am extins programul “Testăm în Maramureș” și pentru cetățenii ucraineni, care se pot programa pentru testare în centrele partenere programului.

Vodafone România oferă internet gratuit prin rețeaua Wi-Fi cetățenilor care intră în România prin Punctul de Frontieră Sighetu Marmației. Rețeaua Vodafone FREE Wi-Fi poate fi accesată direct, fără parolă, și este disponibilă în apropierea punctului de frontieră, pe o rază de 200 de metri. De asemenea, compania oferă cartele Vodafone cu beneficii gratuite constând în internet, minute naționale și internaționale valabile în UE și Ucraina.

Trei ONG-uri din Maramureș au deschis conturi în care se pot dona bani pentru refugiații și militarii din Ucraina:

Asociația Centrul de Cercetare și Formare a Universității de Nord Baia Mare cu mențiunea „Maramures pentru Ucraina”:
Cont Pay – Pal PayPal: https://www.paypal.com/donate/.

Cont bancar RON – Banca Transilvania: RO64 BTRL 0250 1205 R916 14XX
Cont bancar EURO – Banca Transilvania: RO36BTRLEURCRT00R9161401
ASSOC cu mențiunea „Santinela ASSOC”:
Cont bancar RON -Banca BCR: RO 67 RNCB 1820 3412 867 0040
Asociația Tinerilor Ucraineni din România
Cont bancar RON – Banca Transilvania: RO73BTRLRONCRT0253489801

Peste 8000 de locuri de cazare identificate la nivelul județului Maramureș pentru refugiați, la pensiuni, instituții publice, case private.

Un tir plin cu ajutoare a fost transportat prin Rotary Club Baia Mare 2005 către Harkiv, Rakhiv și Harkov, Ucraina. Un alt tir plin cu alimente a sosit ieri din Germania, care a fost descărcat la depozitul de gestionare a donațiilor pentru Ucraina din Halmeu. Mai avem 5 tiruri pregătite pentru un convoi umanitar pe care îl vom organiza la începutul săptămânii viitoare, împreună cu cei de la Crucea Roșie. Totodată, așteptăm încă 6 camioane pline cu produse de igienă, sanitare, pături, alimente, care vor sosi din Germania în zilele ce urmeză și alte camioane întregi cu donații din Franța, Austria, Italia și Statele Unite ale Americii. Toate vor ajunge acolo unde este mare nevoie de ele.

3 mașini pline cu produse sanitare de la Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul de Boli Infecțioase Baia Mare, Spitalul Orășenesc Vișeu de Sus și Serviciul de Ambulanță Maramureș au fost trimise în Ucraina, pentru soldații și civilii răniți din Kiev și Donețk.

38 de mașini pline cu ajutoare – produse alimentare, sanitare, de igienă etc. – au fost trimise spre Ucraina.

Un transport cu produse medicale și medicamente a fost trimis spre Crucea Roșie.

24 de mașini au fost trimise spre Sighetu Marmației, unde sunt distribuite refugiaților, și Halmeu.

În perioada 24.02 – 05.03.2022, prin Punctul de Frontieră Sighetu Marmației, au intrat în România 22.500 de persoane dintre care 18.120 sunt cetățeni ucraineni.

Zilnic, câtorva sute de cetățeni ucraineni, care tranzitează Maramureșul, li se asigură cazare și masă, transport, asistență psihologică, juridică și socială.

Suntem alături de Ucraina!

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu