Ionel Bogdan: Responsabilitate este cuvântul de ordine în perioada următoare pentru a ne întoarce cât mai repede la normalitate

Perioada stării de urgență s-a încheiat, România este de astăzi în stare de alertă, iar cu privire la acest lucru, în ședința de ieri a Guvernului s-au adoptat măsuri importante, măsuri de sprijin de care românii și mediul de afaceri românesc are mare nevoie în această perioadă.

Măsurile adoptate ieri de către Guvernul Orban au ca scop principal protejarea sănătății cetățenilor și oprirea răspândirii acestui virus.

Ionel Bogdan, președinte PNL Maramureș și secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului:” De astăzi, intrăm în stare de alertă pentru următoarele 30 de zile și pentru această perioadă am luat măsuri în vederea protejării sănătății și siguranței cetățenilor. Nu ne putem întoarce brusc la viața noastră dinainte de pandemie, deoarece pericolul nu a trecut și trebuie să respectăm în continuare măsurile luate de autorități pentru a proteja viața noastră și a celor dragi.”

Începând de astăzi, autoritățile au luat  următoarele măsuri:

  • Purtarea măștii va fi obligatorie în spații închise și în mijloacele de transport în comun. Este încurajată în continuare munca de acasă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, se vor asigura măsuri de protecție, inclusiv program decalat, dacă au peste 50 de angajați.
  • Terasele și restaurantele rămân închise. Produse alimentare și băuturi pot fi preparate și vândute în regim de drive-in și take away, ca și până acum.
  • Mall-urile de peste 15.000 de metri pătrați rămân închise, cu excepția magazinelor care au funcționat și pe perioada stării de urgență.
  • Rămân suspendate în continuare zborurile pentru mai multe țări, pentru încă 14 zile. Este vorba de Austria, Belgia, Elveția, Franţa, Germania, Iran, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia. Cei care sosesc în țară vor intra în izolare la domiciliu, iar cei care vor să stea separați de familie sau încalcă izolarea vor intra în carantină.
  • Este permisă deplasarea persoanelor în interiorul localităților, fără declarație pe propria răspundere, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.
  • Se instituie interdicția deplasarea în afara localității sau a zonelor metropolitane cu următoarele excepții: deplasare în interes profesional, inclusiv între locuință și locul de de desfășurare a activității profesionale, deplasarea în scop umanitar sau voluntariat, pentru activități agricole, pentru comercializare de produse alimentare, pentru administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente, centre de tratament, asistență medicală, îngrijirea unei rude, asistența persoanelor vârstnice, bolnave, sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie.
  • Școlile rămân închise. În schimb se vor deschide parcurile, cu excepția locurilor de joacă pentru copii.

Un alt set de măsuri adoptate de guvern privește toate domeniile de activitate care au fost afectate de epidemia de COVID-19. 

  • Protecție socială: prelungirea șomajului tehnic până la 1 iunie, cu posibilitatea menținerii în domeniile care vor fi restricționate în continuare. De la 1 iunie vor fi implementate alte măsuri, care ar putea include susținerea unei părți din salariu. Va fi prelungită și măsura de acordare de zile libere plătite pentru părinți până la 12 iunie 2020.
  • Sănătate: sunt alocate sume suplimentare pentru decontarea prioritară a concediilor medicale pentru persoanele infectate sau carantinate. Consultațiile medicale la medicii de familie și în ambulatoriu vor putea fi în continuare acordate la distanță și se va putea face decontarea lor fără cardul de sănătate.
  • Educație: prin OUG s-a stabilit ca operatorii de transport să asigure transportul gratuit al elevilor, sub sancțiunea încetării contractului.
  • Fiscal&Economic: asociațiile și fundațiile care achiziționează medicamente, echipamente de protecție vor fi scutite de TVA dacă bunurile sunt utilizate în combaterea COVID-19 sau donate unor entități care le folosesc în acest sens. Până la 15 iunie e prelungită și posibilitatea de depunere a solicitării pentru amânarea ratelor bancare. A fost prelungit de asemenea termenul de eliberare a certificatelor de urgență până la 31 mai.
  • Energia electrică: a fost adoptată o ordonanță prin care s-a creat posibilitatea ca ANRE să reglementeze prețul la energie electrică, astfel încât acesta să scadă în perioada următoare cu 1-2%. Pe perioada stării de alertă se interzic în continuare deconectările de la rețelele de utilități.
  • Cultură: au fost introduse reglementări menite să susțină industria spectacolelor, cum ar fi posibilitatea refolosirii biletelor deja achiziționate. Pentru veniturile impozabile ale industriei de evenimente, taxele vor fi plătite la momentul realizării veniturilor.

Ionel Bogdan, președinte PNL Maramureș și secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului:” Am luat primele măsuri de relaxare, dar trebuie să rămânem în continuare foarte precauți, să respectăm regulile, pentru că oricând ne putem reîntoarce la starea de urgență dacă situația se agreavează și crește brusc numărul celor infectați. De noi depinde ca după două săptămâni , când vom evalua situația, să trecem la noi măsuri de relaxare , să ne întoarcem încetul cu încetul la normalitate, sau dimpotrivă, să luăm noi măsuri de restricție. Responsabilitate este cuvântul de ordine în perioada  următoare și sperăm că românii vor continua să respecte regulile pentru a ne întoarce cât mai repede la normalitate.”

ZiarMM

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu