Iordache, despre amendamentele depuse la Codurile penale: De la a depune pana la a sustine e drum lung

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Presedintele Comisiei speciale privind legile Justitiei, Florin Iordache, a declarat marti ca amendamentele depuse de parlamentari la Codurile penale trebuie discutate, dar acest lucru nu inseamna ca daca acestia au venit cu niste propuneri care “sfideaza realitatea” ele “vor fi si sustinute”, informeaza AGERPRES.

“Sunt niste amendamente, nu putem impiedica pe niciun coleg, indiferent de partidul din care face parte, sa depuna amendamente. Dar de la a depune si pana la a sustine e drum lung”, a precizat Iordache dupa sedinta in cadrul careia a inceput parcurgerea propunerilor de modificare la Codul penal.

Intrebat daca o serie de amendamente formulate de Eugen Nicolicea si Catalin Radulescu, care se refera in principal la activitatea pe care o depun procurorii, ar putea fi un mijloc de presiune asupra magistratilor, Iordache a raspuns negativ.

“Nu. Avem nevoie de o discutie reala si asta nu inseamna ca daca sunt niste amendamente acelea vor fi si sustinute si adoptate. Trebuie sa intelegem ca ne dorim niste legi mai bune, niste legi corecte care sa lase deoparte arbitrariul. Astazi, chiar din randul magistratilor se spune ca din lipsa unor norme clare asistam la solutii care viciaza si aici discutam de condamnarile oamenilor. Nu ne putem permite sa avem niste norme care lasa loc la interpretari si prin efortul comun ne dorim niste legi mai bune”, a sustinut Nicolicea.

In context, el a fost intrebat cum comenteaza declaratia ambasadorului american Hans Klemm cu privire la ingrijorarea pe care acesta o manifesta cu privire la posibilitatea afectarii cooperarii dintre organele de ancheta romanesti si cele americane, in special in zona probatoriului, a modului in care sunt obtinute si folosite in instanta probele.

“Sa nu fie ingrijorat, atat timp cat noi tinem cont de o legislatie europeana, cat si de observatiile si propunerile pe care le face CSM-ul si daca CSM-ul, Parchetul General si Ministerul Justitiei vin cu niste amendamente in sensul modificarii acestor legi, eu cred ca sunt niste modificari bune”, a precizat Iordache.

La Comisia speciala privind Legile Justitiei au fost depuse zeci de amendamente.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a formulat un amendament potrivit caruia “cei care divulga ‘date privind desfasurarea urmaririi penale, de natura a afecta imaginea publica a celor cercetati, a induce in opinia publica ideea vinovatiei lor sau a zdruncina in orice fel prezumtia de nevinovatie’ sa fie pedepsiti cu inchisoare de la sase luni la doi ani sau cu amenda”.

O alta propunere a acestuia prevede ca “retinerea sau arestarea unei persoane pe motive vadit netemeinice si esential nelegale se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an sau amenda, precum si cu interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica. Cu pedeapsa prevazuta la alin. (3) se sanctioneaza si expunerea publica a unei persoane retinute, arestate sau condamnate in posturi infamate care ii pot leza demnitatea si aduce atingere imaginii sale publice”.

Un alt amendament apartine deputatului social-democrat Catalin Radulescu, conform caruia “pedepsele cu inchisoarea de pana la trei ani, cu exceptia infractiunilor comise cu violenta, sa se execute la domiciliu. De asemenea, pedepse cu inchisoarea la domiciliu se aplica si in cazul persoanelor condamnate la pedeapsa cu inchisoarea peste trei ani, doar cu varsta de cel putin 60 de ani a celor care sufera de boli grave sau incurabile stabilite prin lege, a mamelor cu copii si a gravidelor, cu exceptia persoanelor care au savarsit infractiuni cu violenta”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *