Iordache, despre gratiere si modificarea CP: Spun clar ca urmeaza lege organica introdusa in Parlament

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministrul Justitiei spune ca va renunta la ideea ordonantelor de urgenta pentru gratiere si modificarea Codurilor Penale si sustine ca acestea vor fi legi organice. Florin Iordache a facut aceasta precizare raspunzand unei intrebari puse de un jurnalist, anunta Digi24.

„In urma dezbaterii punctele de vedere majoritare pe ce inseamna legea gratierii si subiectele celelalte, spun foarte clar ca urmeaza lege organica introdusa in Parlament”, a spus ministrul.

Nu este inca definitiv faptul ca Exectivul a renuntat la trecerea acestor proiecte prin ordonanta de urgenta, dar ministrul Florin Iordache a lasat sa se intelega ca cele doua proiecte vor ajunge in Parlament sub forma de lege organica.

Ministrul Justitiei a promis ca la finalul dezbaterii va face noi precizari.

Aproximativ 200 de persoane participa, luni, la dezbaterea publica organizata de Ministerul Justitiei pentru discutarea celor doua proiecte controversate, al gratierii colective si cel de modificare a Codului Penal, prin care se propun amendamente la definitiile abuzului in serviciu si conflictului de interese.

Proiectul de ordonanta de urgenta promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la cinci ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani si a celor cu boli incurabile in faze terminale.

Prevederile nu se aplica recidivistilor, nici celor care s-au sustras executarii pedepsei si nici celor care comit infractiuni dupa data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede ca OUG intra in vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifica prevederi din Codul Penal si din Codul de Procedură Penala ia in calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei in cazul abuzului in serviciu, reducand de la 7 la 3 ani de detentie nivelul maxim al pedepsei si eliminand sanctiunea cu interdictia privind ocuparea unei functii publice.

In ceea ce priveste conflictul de interese, printre cei mentionati ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de functionarul public nu se vor mai regasi si cei cu care acesta a avut raporturi de munca in ultimii cinci ani. Denunturile vor fi valabile doar daca sunt facute in termen de sase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *