IPP: Guvernul Ponta incalca dreptul a peste 300.000 de cetateni de a fi reprezentati in Parlament

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Guvernul Ponta incalca dreptul a peste 300.000 de cetateni de a fi reprezentati in Parlament, afirma Institutul pentru Politici Publice (IPP), reamintindu-i premierului de obligatia de a organiza alegeri pentru colegiile vacante de senatori si deputati.

“Institutul pentru Politici Publice (IPP) ii reaminteste lui Victor Ponta de o obligatie legala pe care o are si pe care o amana nejustificat de mai bine de un an — anume de a organiza alegeri pentru colegiile vacante de senatori si deputati”, se arata intr-un comunicat al IPP transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, colegiile in care termenul legal de organizare a alegerilor partiale a fost depasit sunt urmatoarele: Colegiul 8, Bucuresti, Senat; Colegiul 3, judetul Hunedoara, Camera Deputatilor; Colegiul 9, judetul Galati, Camera Deputatilor; Colegiul 4, judetul Ilfov, Camera Deputatilor; Colegiul 2, judetul Satu Mare, Camera Deputatilor; Colegiul 2, judetul Iasi, Camera Deputatilor; Colegiul 2, judetul Gorj, Senat.

In fapt, 14 locuri de senatori si deputati sunt in prezent vacante, dar potrivit reglementarilor in vigoare se organizeaza alegeri partiale doar in masura in care in colegiul respectiv nu mai exista un alt parlamentar ales, cum este cazul celor sapte colegii amintite.

IPP precizeaza totusi ca in Colegiul 2, Iasi, Camera Deputatilor si Colegiul 2, Gorj, Senat mai este teoretic timp pentru ca alegerile partiale sa fie organizate in termenul prevazut de lege, iar conditia ar fi aceea ca Guvernul sa demareze cat mai repede procedurile necesare pentru toate locurile vacante.

“Guvernul Ponta are responsabilitati legale de initiere a procedurilor de organizare a alegerilor. Prin amanarea acestei decizii, IPP considera ca Guvernul le refuza cetatenilor dreptul de a avea reprezentanti in Parlamentul Romaniei. Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului prevede ca “in caz de incetare a mandatului unui deputat sau senator (…) alegerile se organizeaza in cel mult 3 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a hotararii Camerei Deputatilor sau Senatului, dupa caz, prin care se constata incetarea mandatului unui deputat sau senator”. Data desfasurarii alegerilor partiale se stabileste prin hotarare de Guvern cu cel putin 45 de zile inainte de ziua votarii”, se mai arata in comunicat.

IPP atrage atentia ca nerespectarea legii in Romania, inclusiv a celei electorale, atrage dupa sine posibilitatea ca oricand un cetatean lezat sa isi apere drepturile in instanta contra celor legal responsabili.

“Premierul poate fi tinta unui proces initiat in contencios de cetatenii care, desi au participat la vot in alegerile parlamentare, sunt acum in situatia de a nu mai reprezentati in Parlament. IPP cere premierului Ponta sa respecte legislatia in vigoare si sa demareze de urgenta procedurile de organizare a alegerilor parlamentare partiale in colegiile cu locuri de deputati si senatori vacante”, mai releva sursa citata.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *