IPS Justinian Chira despre religia in scoli: „Are o importanta deosebita”

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

justinian-chiraIPS Justinian Chira, Arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului, sustine ca studierea religiei in scoli are o importanta deosebita pentru copii.

Acesta mai spune ca religia nu este o ideologie, ci o componenta din fiinta omeneasca.

„Am vizitat si am participat la orele de religie in scolile elementare din Baia Mare. Dupa aceasta vizita am ramas deosebit de impresionat si cu convingerea ferma ca introducerea acestor ore de religie este de o importanta deosebita pentru vindecarea copiilor nostri de anumite goluri, care pejudiciaza maturizarea lor, formarea lor, luminarea lor, desavarsirea lor spirituala, intelectuala, morala si sociala, integrarea lor in viata crestina, precum si construirea caracterului lor.

Religia nu este o ideologie. Religia este viata. Religia este o parte componenta din fiinta omeneasca, iar fiinta omeneasca nu are doar viata biologica, ci are si un element nemuritor ce face din aceasta faptura o fiinta ganditoare, creatoare, producatoare de valori, de acte si fapte pe care nici o vietate de pe pamant nu o poate realiza, pentru ca nu are “viata”, adica suflet, acea  scanteie divina in ea. Doar omul, format din trup viu si suflet nemuritor, realizeaza bunuri si valori ce depasesc toate bunurile materiale”, spune IPJ Justinian Chira.

Ierarhul considera ca o societate care nu le vorbeste copiilor despre Dumnezeu va imbatrani prematur.

„Familia, Biserica si Scoala, au datoria sa instruiasca pe noiii nascuti, odraslele noastre scumpe, odraslele noastre sfinte, pe copiii acestia nevinovati, de sufletele carora vor da seama inaintea lui Dumnezeu toti cei ce le stau impotriva. Pentru viata, pentru societate, studierea religiei este tot asa de importanta ca toate celelalte materii care se predau in scolile elementare si in licee. Precum chimia, fizica, sportul si toate celelalte materii sunt necesare formarii omului, la fel si instruirea spirituala, morala si religioasa, este o componenta vitala pentru formarea omului complet, care este alcatuit din materie, dar si din spirit ca element vital.  Cine oare ar mai dori sa studieze matematica, fizica sau chimia, daca intr-o buna zi i s-ar propune sa aleaga? Religia si Invatatura lui Iisus Hristos nu se impune nimanui de catre nimeni, insa ea face mereu un apel la constiinta si ratiunea noastra a fiecaruia, chemandu-i pe totii fiii lui Dumnezeu sa-si cunoasca originile, rostul si menirea pentru care s-au nascut pe pamant.

O societate care nu va oferi copiilor o instruire religioasa, o societate care nu va ajuta pe copii sa-L cunoasca pe Iisus Hristos, incet dar sigur, se indreapta spre o imbatranire prematura, spre o prabusire si iesire cu necinste din istorie. Vazand ravna si bucuria cu care copiii se poarta la orele de religie, mi-am dat seama de extraordinara importanta a predarii religiei in scoala”, a mai precizat Justinian Chira.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

7 Comments

 1. dilau

  prietene justin, religia in scoli e la fel de “importanta” ca politica in biserica.auzi, – e si pentru prietenu un oarecare… – acum citeva zile, obligat – fortzat , am fost la biserica cu un prieten.asta l-a adus si pe ala micu ca tot nu putea sa-l lase singur acasa.la un moment dat belea, juniorul incepe sa plinga si sa strige in gura mare-” tata, tata vreau si eu o masina ca a lui nenea popa-“. are rost sa astept raspunsuri?.

  Reply
  1. dilau

   mai steko, corect.sa organizeze prietenu justin in fiecare luni, miercuri si vineri cite doua ore de religie la biserica mare. ar mai exista o mica belea – 10 lei /ora sau gratis? -. tu ce zici?:))).

   Reply
 2. eu,din cele doua generatii

  Toti cei care n-ati inteles mesajul Inalt Preasfintitului Justinian nu stiti pe ce lume traiti,dinsul nu face nici pe departe ,parte din generatia masinilor de lux,cine n-are batrini sa-i cumpere.

  Reply
  1. dilau

   mai eu din……., eu – pina acum- n-am inteles nciodata mesajul unui popa.trebuie sa recunosc insa ca ,probabil, imi lipsesc vreo 20 de ani.:))).poate totusi ne spui si noua o treaba – aia care au batrini ce sa faca cu ei-?.

   Reply
 3. Vasile

  Decizia CCR nu schimba cu nimic situatia. Cei care vor sa faca religie la scoala pot sa o faca. Iar cei care nu vor, pot sa nu faca. Asa este corect, nu poti sa obligi pe un parinte care poate nu are treaba cu religia, sa-si dea copilul la orele de religie. Iar la religie, ar trebui sa se predea istoria religiilor, nu dogma crestin-ortodoxa ca fiind singura si unica religie adevarata, toti ceilalti fiind in mod evident, pacatosi

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *