Irak: Islamistii au reusit sa captureze o fosta uzina de arme chimice

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Islamisti sunniti, care au preluat controlul asupra unei parti a Irakului, au reusit sa captureze o fosta uzina de fabricare de arme chimice datand din perioada regimului Saddam Hussein, a anuntat joi Departamentul de Stat american, citat de AFP, transmite Agerpres.

„Stim ca EIIL (Statul Islamic din Irak si din Levant) a ocupat complexul de la al-Muthanna”, a precizat purtatoarea de cuvant Jen Psaki intr-un comunicat.

Dar ea a adaugat ca nu crede ca acesti insurgenti islamisti ar putea fi in masura sa produca arme chimice operationale, din cauza starii avansate de degradare a produselor ce ar mai putea fi gasite pe acolo. Totusi, Statele Unite ale Americii raman „preocupate de orice capturarea a unui obiectiv militar de catre EIIL”, a subliniat responsabila.

Complexul, situat la circa 70 de kilometri nord-vest de capitala Bagdad, a inceput sa produca „gaz mustar” si alte gaze chimice, inclusiv sarin, la inceputul anilor ’80, la cateva luni dupa preluarea presedintiei de catre Saddam Hussein, potrivit unui document CIA. Acest program de armament chimic si-a atins apogeul in timpul razboiului dintre Iran si Irak de la sfarsitul anilor ’80, cu 209 tone de gaz sarin produse in 1987 si 394 de tone in 1988.

Dar CIA sustine ca acest complex a fost inchis ulterior dupa primul razboi din Golf, cand rezolutii adoptate de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite au interzis Irakului sa mai produca orice tip de arme chimice. Pe de alta parte, la inceputul anilor ’90, unitatea a fost folosita pentru a superviza distrugerea unor stocuri irakiene de arme chimice.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2