Irak: ONU denunta un proiect de lege care ar permite casatoria copiilor de la varsta de 9 ani

Oficiali de rang inalt ai Natiunilor Unite au denuntat un proiect de lege din Irak care ar permite casatoria minorilor inca de la varsta de 9 ani, reprezentantii ONU avertizand ca aceasta ar insemna rapirea copilariei unor fete si baieti deja marcati de razboi, transmite marti Reuters, informeaza AGERPRES.

Proiectul, care le-ar permite liderilor religiosi sa supervizeze contracte de casatorie si sa oficieze mariaje intre copii, a declansat demonstratii publice ale unor asociatii pentru drepturile femeii si activisti din Irak.

”Baietii si fetele din Irak, deja victime ale abuzurilor grave rezultand din ani de conflict, se afla acum in pericol sa le fie rapita copilaria”, a declarat Virginia Gamba, reprezentantul special al ONU pentru copii si conflicte armate.

”Guvernul Irakului trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a proteja fiecare copil prin prevenirea adoptarii unor politici care pot dauna copiilor deja expusi unui conflict armat”, a adaugat ea, intr-un comunicat.

Potrivit UNICEF si organizatiei caritabile internationale ”Girls Not Brides”, aproximativ una din cinci fete din Irak se casatoreste inainte de a implini 18 ani. In aceasta tara, varsta legala de casatorie este de 18 ani, dar fetele se pot casatori de la 15 ani cu consimtamantul parintilor.

”Girls Not Brides” afirma ca, la nivel mondial, in fiecare an 15 milioane de fete se casatoresc inainte de a implini 18 ani.

Proiectul din Irak, despre care opozantii spun ca ar permite casatoria copiilor de la varsta de 9 ani sau la pubertate in unele secte religioase, a primit acordul de principiu al Consiliului Reprezentantilor, legislativul tarii, potrivit presei locale.

Proiectul de amendare a legii statutului personal ar putea alimenta luptele interne intr-o tara confruntata cu urmarile Statului Islamic si cu violente sexuale legate de razboi, au subliniat Virginia Gamba si Pramila Patten, reprezentantul special al ONU in problema violentei sexuale in conflicte.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1