In Irak si in Siria au ramas mai putin de 1.000 de combatanti ai gruparii Stat Islamic, potrivit coalitiei internationale

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In Irak si in Siria se afla in prezent mai putin de 1.000 de combatanti ai gruparii Stat Islamic (SI), respectiv o treime din numarul estimat in urma cu numai trei saptamani, a indicat miercuri coalitia internationala sub comanda SUA care lupta impotriva organizatiei extremiste sunite, relateaza Reuters, informeaza AGERPRES.

Irakul si Siria au declarat amandoua, in ultimele saptamani, victoria impotriva gruparii Stat Islamic, dupa un an in care armatele celor doua tari, o serie de aliati straini si diverse forte locale i-au alungat pe jihadisti din toate orasele si satele care formau candva autoproclamatul lor ”califat”.

SUA au condus o coalitie internationala care a intreprins lovituri aeriene impotriva Statului Islamic din 2014, cand gruparea a ocupat o treime din Irak. Militari americani au acordat consultanta pe teren fortelor guvernamentale irakiene, precum si unor grupari kurde si arabe in Siria.

”Datorita angajarii coalitiei si a succeselor partenerilor nostri in Irak si in Siria, se estimeaza ca exista mai putin de 1.000 de teroristi ai ISIS (acronim folosit pentru gruparea Stat Islamic) in zonele noastre comune de operatiuni, majoritatea dintre ei fiind alungati in regiuni de desert in estul Siriei si in vestul Irakului”, se afirma intr-un comunicat al coalitiei.

Numarul de 1.000 nu include zonele din vestul Siriei, aflate sub controlul guvernului presedintelui Bashar Al-Assad si al aliatilor sai.

Coalitia internationala anunta pe 5 decembrie ca atunci mai erau in regiune mai putin de 3.000 de combatanti ai SI. Irakul a declarat pe 9 decembrie ”victoria finala” impotriva jihadistilor.

Majoritatea combatantilor gruparii Stat Islamic au fost ucisi sau capturati in ultimii trei ani, a precizat miercuri coalitia, care nu a dorit sa raspunda unei intrebari daca unii combatanti ar fi putut scapa refugiindu-se in alte tari, precizand ca ”nu intra in speculatii publice”, dar ca actioneaza pentru a preveni o asemenea situatie.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2