Irakienii au sfidat luni seara interdictia de circulatie decretata la Bagdad, dupa ce studentii si elevii au iesit pe strazile capitalei si a numeroase alte orase din sud pentru a cere „caderea regimului”, relateaza AFP.
Desi exista temeri ca ei ar putea fi dispersati in cursul noptii din Piata Tahrir, sute de protestatari se aflau acolo la finalul unei zile in care cinci manifestanti au fost ucisi, potrivit unei surse oficiale. In total, de la inceputul, pe 1 octombrie, a unei miscari de protest inedite, 239 de persoane au fost ucise si peste 8.000 ranite, potrivit unui bilant oficial.
Armata, care i-a amenintat cu „sanctiuni severe” pe functionarii si studentii care nu se vor prezenta la serviciu sau la cursuri, a decretat o interdictie de circulatie intre miezul noptii si ora 06.00 dimineata pentru persoane si autovehicule, in a doua capitala din lumea araba din punct de vedere al populatiei, titreaza Agerpres.
Insa in cursul noptii automobilistii au sfidat interdictia de circulatie, provocand ambuteiaje, claxonand si difuzand muzica la megafoane. Protestele au luat luni amploare dupa ce studentii si elevii li s-au alaturat manifestantilor care cer locuri de munca pentru tineri si servicii functionale intr-un stat devastat de coruptie.
In mai multe provincii din sud, functionarii, studentii si elevii au defilat si au manifestat, sindicatul profesorilor a anuntat „patru zile de greva generala”, iar cel al avocatilor – o saptamana. Din punctul de vedere al protestatarilor, sistemul instaurat dupa caderea dictatorului Saddam Hussein in 2003 a ajuns la capatul puterilor.
In 16 ani, sustin ei, sistemul complex de repartitie a posturilor in functie de confesiuni si de etnii nu a facut decat sa intareasca clientelismul unei clase politice neschimbate, fara a lasa perspective tinerilor, din care un sfert sunt in somaj.
Manifestantii vor o noua constitutie pentru a o inlocui pe cea votata in 2005 sub supervizare americana si vor ca „marii pesti” ai coruptiei sa fie fortati sa dea inapoi banii disparuti, care reprezinta de doua ori PIB-ul Irakului, o tara cu importante resurse de petrol.
„Vrem dizolvarea Parlamentului, un guvern de tranzitie, o noua constitutie si alegeri anticipate sub supervizarea ONU”, afirma unul dintre ei.