septembrie 19, 2021

Iranul a inceput sa “filtreze” continutul Instagram

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

instagram-etiquetteIranul a inceput sa filtreze platforma Instagram pentru editare si gazduire de fotografii, cenzurand doar continuturile considerate “jignitoare”, in cadrul unui proiect guvernamental pentru control selectiv asupra retelelor de socializare, raporteaza joi mass-media locale, potrivit AFP citata de Agerpres.

Acest sistem de control asupra internetului, un proiect lansat la inceputul lui 2013, urmeaza sa devina complet operational pana in vara lui 2015, a anuntat Ministerul Telecomunicatiilor al Iranului.

“Filtrarea paginilor cu un continut imoral a inceput ieri (miercuri) seara pe Instagram”, a precizat cotidianul guvernamental Iran.

La randul sau, publicatia Shargh, citata de agentia Fars, precizeaza ca “accesul pe alte pagini ale Instagram este posibil”. “Cu o filtrare de succes a continuturilor jignitoare de pe retelele de socializare nu mai este necesara blocarea completa a acestora, iar internautii pot utiliza aceste site-uri intr-un mod apropriat”, a explicat cotidianul reformator.

Ministrul pentru telecomunicatii al Iranului, Mahmoud Vezi, a anuntat joi ca “prima faza a filtrarii selective a fost pusa in aplicare cu succes pe reteaua care se afla sub cea mai mare presiune”. Potrivit ministrului, care nu a mentionat in mod explicit Instagram, doar intre 5 si 10 la suta din retelele sociale care au continuturi considerate jignitoare sunt vizate de aceasta interdictie.

Autoritatile iraniene blocheaza in mod regulat accesul la retelele de socializare, in special Twitter si Facebook, dupa marile manifestatii din iunie 2009 ce contestau realegerea presedintelui Mahmoud Ahmadinejad. Aceste retele au fost intens utilizate de opozantii iranieni pentru a-si mobiliza sustinatorii. Alte site-uri considerate ca fiind non-islamice sau ca aducand prejudicii regimului de la Teheran au fost de asemenea blocate.

Presedintele moderat Hassan Rohani, ales in iunie 2013, pledeaza pentru o temperare a cenzurii pe internet, folosit de peste 30 de milioane de iranieni (din 77 de milioane).

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2