Iranul ameninta ca va lovi SUA si Israelul daca acestea comit “cea mai mica eroare”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Iranul este pregatit sa loveasca SUA si Israelul daca acestea ii vor da vreun motiv sa o faca, a declarat joi comandantul Gardienilor Revolutiei intr-un discurs transmis direct de televiziunea de stat de la Teheran, potrivit Reuters, informeaza AGERPRES.

‘Daca veti face cea mai mica eroare, va vom lovi pe amandoua’, a amenintat general-maiorul Hossein Salami in cadrul ceremoniei marcand 40 de zile de la moartea influentului general iranian Qassem Soleimani.

Soleimani, care s-a aflat la conducerea fortei Quds, unitatea de elita a Gardienilor Revolutiei responsabila cu operatiuni externe, a fost ucis de o drona americana la 3 ianuarie la Bagdad impreuna cu Abu Mehdi al-Muhandis, comandantul militiei irakiene Kataeb Hezbollah (pro-Iran).

Uciderea lui Soleimani va duce la eliberarea Ierusalimului, a declarat anterior purtatorul de cuvant al Gardienilor Revolutiei, potrivit agentiei de presa Tasnim.

‘Asasinarea lasa si fricoasa a lui Soleimani si Abu Mahdi al-Muhandis de catre americani va duce la eliberarea Ierusalimului, prin harul lui Allah’, a spus Ramezan Sharif.

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat saptamana trecuta ca Teheranul va sprijini gruparile armate palestiniene pe masura posibilitatilor sale, indemnandu-i pe palestinieni sa se opuna noului plan de pace al SUA pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

Presedintele american Donald Trump a anuntat recent un plan care vizeaza crearea unui stat palestinian in conditii stricte, dar permite Israelului sa anexeze coloniile infiintate in Cisiordania ocupata. Liderii palestinieni au respins planul, denuntand caracterul sau partinitor fata de Israel.

Televiziunea publica iraniana a difuzat joi un interviu cu liderul miscarii siite libaneze Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, in care a evocat o relatie stransa cu Soleimani, subliniind rolul-cheie jucat de acesta la construirea arsenalului de rachete al gruparii sale, precum si rolul generalului iranian in operatiunile militare din timpul razboiului dintre Hezbollah si Israel in 2006.

Fondata de Gardienii Revolutiei din Iran in 1982, miscarea libaneza Hezbollah este un element esential al aliantei militare regionale sustinute de Teheran.

Soleimani a jucat de asemenea un rol important in luptele din Irak impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (sunnita), a declarat Nasrallah, amintind ca aceste le ceruse comandantilor de operatiuni ale Hezbollah sa actioneze impreuna cu fortele de securitate irakiene impotriva Statului Islamic inca de cand jihadistii au preluat controlul asupra unor zone vaste din Irak in 2014.

Separat, Soleimani ii indemnase pe iranieni sa-l sustina pe Khamenei si a spus ca factiunile politice ar trebui sa lase la o parte divergentele. Facuse acest apel in testamentul sau, care a fost citit de catre noul comandant al fortei Quds, generalul de brigada Esmail Ghaani, in cadrul unei ceremonii la Teheran.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1