Iranul isi ofera serviciile de furnizor de gaze pentru Europa

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Iranul poate fi un furnizor de ‘incredere si sigur pe termen lung’ de gaze naturale in Europa, a declarat intr-un interviu publicat luni, in Germania, ministrul iranian al industriei, Mohammad Reza Nematzadeh, citat de AFP, transmite Agerpres.

Potrivit ministrului, Iranul intentioneaza sa joace un rol tot mai mare pe piata mondiala a gazelor, dar nu vrea sa fie un concurent al Rusiei. ‘Pe viitor, ne dorim sa jucam un rol important pe piata mondiala a gazelor’, a declarat ministrul iranian pentru cotidianul german Handelsblatt, subliniind: „Nu vrem sa facem concurenta Rusiei”.

‘Dar noi stim, de asemenea, ca nevoile de gaze naturale ale Europei devin tot mai importante si vrem sa avem o cota’, a adaugat el.

‘Iranul poate fi un partener de incredere si sigur pe termen lung al Europei’, a reiterat ministrul iranian, afirmand ca tara sa are ‘rezerve energetice si planuri pentru o astfel de cooperare’.

‘Iranul dispune astazi de cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume. Lucram in prezent la un proiect major de gazoduct prin care gazele sa fie pompate din sudul tarii catre nord-vest, la granita cu Turcia, iar de acolo sa poata fi exportate in tarile occidentale’, a afirmat oficialul iranian, in acelasi interviu, citat si de agentia de presa ITAR-TASS.

El a amintit ca Teheranul a incheiat deja contracte cu firme elvetiene si spaniole, precum si cu grupul anglo-olandez Shell, dar acestea nu au putut fi puse in aplicare din cauza sanctiunilor internationale.

Iranul este unul din liderii in ceea ce priveste productia de gaze naturale, noteaza agentia de presa rusa. De indata ce va incepe exploatarea a 12 noi zacaminte din cadrul campului gazeifer South Pars, productia medie de gaze se asteapta sa creasca in 2016 la 1,2 miliarde metri cubi de gaze pe zi.

Totalul rezervelor prospectate este estimat la ora actuala la circa 33,6 trilioane de metri cubi de gaze, ceea ce plaseaza Iranul pe primul loc pe plan mondial la acest capitol. Din cauza sanctiunilor internationale, hidrocarburile iraniene nu pot parasi tara si Teheranul se vede constrans sa construiasca depozite de stocare — au fost deja date in exploatare obiective cu o capacitate de stocare de 1,2 miliarde metri cubi de gaze si de 4,6 miliarde metri cubi de gaze.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2