Iranul nu doreste razboi cu nicio tara, nici cu SUA, i-a spus presedintele Rouhani omologului francez

Presedintele iranian Hassan Rouhani i-a spus omologului sau francez Emmanuel Macron ca tara sa nu doreste razboi cu nicio tara, nici macar cu SUA, informeaza miercuri agentia iraniana Irna, preluata de AFP, transmite AGERPRES.

“Iranul nu are niciun interes sa alimenteze tensiunile in regiune si nu doreste razboi cu nicio tara, inclusiv cu SUA”, a declarat marti Rouhani in timpul unei discutii telefonice avute marti seara cu Macron.

Discutia a avut loc pe fondul unor puternice tensiuni intre Washington si Teheran la mai putin de o saptamana dupa ce Iranul a doborat o drona americana, precum si pe fondul temerilor pentru viitorul acordului international asupra programului nuclear iranian, amenintat sa fie anulat dupa ce SUA s-au retras unilateral din el in 2018.

Macron a anuntat luni ca se va intalni fata in fata cu omologul sau american Donald Trump, pentru a evoca dosarul iranian, in marja summitului G20 care se va desfasura la sfarsitul acestei saptamani in Japonia.

Potrivit Irna, Rouhani l-a asigurat pe presedintele francez ca iranienii au fost “intotdeauna angajati in favoarea pacii si stabilitatii regionale si ca ei isi vor continua eforturile in acest sens”.

Potrivit Irna, Rouhani a insistat asupra faptului ca “aderarea Iranului (la acordul asupra programului nuclear iranian, incheiat la Viena in 2015) era conditionata de promisiunile europene in vederea asigurarii intereselor economice ale Iranului, dintre care niciuna nu s-a concretizat”.

“Daca Iranul nu va beneficia” de acord, el “isi va reduce angajamentele” la care a subscris prin acest text, i-a mai spus Rouhani lui Macron, amintind ca Iranul “nu va renegocia niciodata acordul”.

Potrivit Irna, presedintele iranian le-a reprosat SUA ca “sunt responsabile de toate tensiunile in regiune”. Rouhani a subliniat ca “drona americana (doborata la 20 iunie) a fost vizata dupa ce a primit avertismente pentru ca a incalcat spatiul aerian iranian”, adauga agentia. “Daca SUA vor sa patrunda ilegal in apele teritoriale iraniene, fortele armate (iraniene) le vor raspunde cu hotarare”, a avertizat Rouhani.

Pe 19 iunie, o drona americana a fost doborata de o racheta sol-aer iraniana deasupra Golfului Oman. Potrivit versiunii Teheranului, drona patrunsese in spatiul aerian al Iranului pentru o ”misiune de spionaj”, dar Washingtonul sustine ca drona se afla in spatiul aerian international si a denuntat un ”atac neprovocat” al armatei iraniene.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1