Irimescu: Fermierii vor primi avansul pe suprafata incepand de saptamana viitoare

Reclame home 1
Reclame home 1

achim irimescuFermierii vor primi avansul pe suprafata incepand de saptamana viitoare, iar suma pe care estimam sa o platim este de peste un miliard de euro, ceea ce inseamna enorm fata de anul trecut, cand in ultimele zile din noiembrie am platit numai 262 de milioane de euro, a declarat, sambata, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, prezent la targul de produse traditionale organizat din curtea institutiei, informeaza AGERPRES.

„Chiar daca nu vor incepe platile din 16 octombrie, in mod sigur saptamana viitoare vor incepe. Vestea buna este ca suma va fi foarte mare, mai mult decat dublu fata de anul trecut, undeva la 130 de euro, iar regulamentul european spune ca se poate da 70% din plati in avans.

Avem angajament din partea APIA si a furnizorului de soft ca modulul functioneaza corect si ca vom fi in masura sa platim intre 700.000 si 800.000 de beneficiari dintre cei 900.000 care au depus cererea de plata in acest an. In acest context, sper sa reusim sa platim undeva catre un miliard de euro, ceea ce inseamna enorm fata de anul trecut, cand in ultimele zile din noiembrie, din cauza intarzierilor, am platit doar 262 milioane de euro. Si atunci s-au facut eforturi foarte mari pe ultima suta de metri”, a precizat Irimescu.

Acesta sustine ca fermierii aflati in control, dar cu un risc scazut de eroare, vor putea primi un avans la platile pe suprafata, desi teoretic banii pentru acestia se dau dupa 1 ianuarie si dupa efectuarea controlului administrativ.

„Conform legislatiei europene, avansul se poate plati in acest an, avand in vedere conditiile specifice ale PAC (Politica Agricola Comuna, n.r.), doar daca se face controlul administrativ. Si atunci cei care sunt in control, 85.000 de fermieri, vor putea primi, teoretic, de la 1 ianuarie, dar am cerut la APIA ca, macar pentru fermierii care au un risc foarte redus, la o parte dintre acestia, sa le dam plati in avans.

Sa nu uitam ca fermierii care sunt in control sunt si cei mai mari si au nevoia cea mai mare, pentru ca ei infiinteaza cultura de toamna. Sper sa ajunga cat mai multi bani si cat mai rapid (…) Procesul privind plata este acum in termen si o sa mergem cu o suma cat mai mare catre fermieri. Acesta va fi un nou bonus pe langa faptul ca s-au primit sume substantiale in sectorul zootehnic (…) Eu zic ca fermierii din zootehnie ar trebui sa fie multumiti la acest moment”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat ca va efectua, in perioada 16 octombrie — 30 noiembrie 2016, plata in avans aferenta Campaniei 2016.

Astfel, pentru schema de plata unica pe suprafata — SAPS, plafonul este de 898,24 milioane euro, cuantumul propus pentru avans fiind de 96,8861 euro/hectar, in timp ce pentru schema de plata redistributiva planul este de 94,709 milioane lei, iar avansul de 5 euro/hectar pentru nivelul 1 si de 48,8554 euro/hectar pentru nivelul 2.

Pentru Schema de plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (plata pentru inverzire) plafonul este de 531,741 milioane euro si avansul de 57,3714 euro/hectar si pentru schema de plata pentru tinerii fermieri de 15 milioane euro, respectiv 22,8718 euro/hectar. Sprijinul cuplat are prevazut un plafon de 232,779 milioane euro.

Platile se vor efectua la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana (BCE) in data de 30 septembrie 2016 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 1 octombrie 2016.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole