Irlanda va cere UE un ajutor financiar de urgenta in cazul unui Brexit fara acord de retragere

Reclame home 1
Reclame home 1

Guvernul irlandez va cere Uniunii Europene asistenta financiara de urgenta daca Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord paraseste blocul comunitar in luna martie fara un acord de retragere, a declarat joi ministrul agriculturii irlandez Michael Creed, transmite dpa, informeaza AGERPRES.

Irlanda va cere UE sute de milioane de euro pentru a o ajuta sa faca fata impactului imediat al unui posibil Brexit dezordonat, fara un acord – a spus Creed intr-un interviu pentru cotidianul The Irish Independent.

”Vorbim aici de sute de milioane. Intre industria carnii de vita si industria pescuitului vorbim de mega-bani”, a adaugat oficialul irlandez.

Economistii au avertizat ca un Brexit fara acord ar putea sa afecteze Irlanda mai dur decat Regatul Unit.

Michael Creed a mentionat ca aproximativ o jumatate din productia anuala de carne de vita a Irlandei, respectiv 280.000 de tone, este exportata catre Regatul Unit, in timp ce o treime din valoarea productiei irlandeze de peste provine din apele britanice.

”Exista un nivel ridicat de constientizare a expunerii unice a Irlandei fata de piata alimentara a Regatului Unit”, a spus ministrul irlandez al agriculturii.

Londra cauta sa obtina noi garantii din partea UE in legatura cu ”plasa de siguranta”, o masura prin care s-ar evita o frontiera fizica intre Republica Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord.

Guvernul britanic incearca in prezent sa-i convinga pe parlamentari sa sustina acordul de divort negociat cu Bruxellesul, pentru care nu pare sa se contureze o majoritate. Textul ii deceptioneaza atat pe cei mai mari sustinatori ai Brexitului, care se tem ca Regatul Unit va fi legat permanent de UE, cat si pe eurofili, care spera inca sa poata da inapoi.

Theresa May a anulat in ultimul moment un prim vot prevazut sa aiba loc in decembrie pentru a evita o infrangere anuntata si l-a amanat pentru saptamana 14 – 20 ianuarie.

Luni, un purtator de cuvant al sefei executivului britanic a declarat ca aceasta a avut convorbiri cu liderii europeni in perioada Craciunului, incercand in continuare sa obtina „asigurari juridice si politice” privind acordul si chiar sa-i linisteasca pe deputati. Dezbaterile privind acest text vor fi reluate pe 9 ianuarie.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole