Isarescu: Bancile au datoria de a explica cum functioneaza o banca; noi nu suntem ministerul bancilor

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Bancile ar trebui sa fie mai active in media si sa explice cum functioneaza o banca, ce inseamna provizioane si ce inseamna profit la o banca, a declarat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa, informeaza AGERPRES.

“Asociatia Romana a Bancilor si bancile au o datorie pe care trebuie sa si-o indeplineasca. Trebuie sa fie mult mai active in media, le-am solicitat de atatea ori, in a explica printr-un efort media pe masura, ca nu este usor sa explici niste chestiuni tehnice, bancare, in a explica cum functioneaza o banca, ce inseamna provizioane, ce inseamna profit la o banca, cat de mare si cat de mic este profitul, cum se raporteaza. Altfel, apar alti analisti, ca este un fost bancher care a fost dat afara din sistemul bancar, ca mai apare un avocat ratat.

Deci asta e datoria bancherilor, Asociatiei Romane a Bancilor, sa explice. Noi putem sa explicam ca acest profit care pare sa fie mare din 2018 vine dupa patru ani de pierdere la nivelul sistemului bancar si dupa ce si-au eliberat niste provizioane. Deci au eliberat niste bani si este, sa nu numesc intamplator, o data pe an. In mod normal ceea ce pare acum ca este foarte mare si nu este nici la toate bancile, jumatate din banci inca nu au profit, dar asta e, trebuie sa spuna, pentru ca legea ii si protejeaza.

Ei isi publica bilanturile. Nu noi, Banca Nationala. Si apoi noi nu mai dorim sa mai vorbim in numele bancilor. Bancile sunt independente. Noi nu suntem ministerul bancilor. Bancile nu ne sunt subordonate”, a explicat Isarescu, intrebat despre motivul pentru care numarul bancilor cu profit ar scadea anul acesta chiar si in lipsa “taxei pe lacomie”.

El a afirmat ca, potrivit legii din Romania si a legilor din Europa, bancile urmaresc profitul, iar acestea “trebuie sa explice ce e cu zapaceala asta”. “Ba sunt criticate ca nu au facut profit si ca fug cu banii, ba ca au profit prea mare”, a spus guvernatorul BNR.

Totodata, Isarescu a mentionat ca a cerut bancilor sa comunice mai mult, inclusiv cu privire la ROBOR.

“Le-am spus asta-toamna: bai, ce este cu ROBOR-ul asta? E produsul vostru si a devenit problema noastra, a Bancii Nationale? Nu sunteti in stare sa explicati ce este? Aflu acum ca este un cartel. Ce cartel sa fie acolo? Bancile coteaza si pe stanga si pe dreapta. Sunt si vanzatori si cumparatori. Ati pomenit cartel facut si pe stanga si pe dreapta, adica si vanzatori si cumparatori? Nu? Au luat trasnaia asta si o plimba prin televiziuni. Cartelul bancilor, auzi! Este una dintre cele mai eficiente piete din Romania, piata monetara, asta cu ROBOR-ul”, a afirmat Isarescu.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat duminica seara ca ii va face o invitatie guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sa vina la Ministerul de Finante pentru a discuta deschis, deoarece a auzit din piata ca ar fi presiuni “agresive” din partea BNR catre banci pentru a nu se scadea indicele ROBOR.

Oficialul MFP a precizat ca ROBOR este stabilit de zece dintre cele 35 de banci existente pe piata din Romania. iar aceste 10 banci sunt cele care coteaza zilnic, afiseaza dobanda la care se imprumute intre ele in limita a 5 milioane de lei. Se da la o parte cea mai mica si cea mai mare dintre dobanzile afisate si din media aritmetica a celor opt ramase rezulta ROBOR.

“De ce nu se face la tranzactii? De ce sa faci la cotatiile tale ca banca media aritmetica si la tranzactiile facute la dobanzi? (…) Banca Nationala are o abordare foarte conservatoare. Niciodata nu vrea sa riste. Bun, nimeni nu spune sa risti ca esti banca centrala, dar totusi anumite elemente trebuie sa fie analizate si schimbate. Spuneam de ROBOR. Hai sa admitem ca cea mai mare dobanda dintre cele opt ramase este pusa acolo asa, ca sa creasca media ROBOR. Si ma intreb si eu, si o sa facem o verificare, acea banca cu cea mai mare dobanda s-a imprumutat sau nu? Sigur nu. Acea banca a luat imprumut de la banca cu cea mai mica dobanda? Sigur da”, a explicat seful de la Finante.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *