Isarescu: Chestiunea reducerii TVA de la 24% la 20% trebuie stabilita la finalul lunii mai

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

baniBanca Nationala a Romaniei nu a luat in calculul prognozelor de inflatie reducerea, de la 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, aceasta chestiune urmand sa fie clarificata, la finalul acestei luni, in cadrul discutiilor pe care autoritatile romane le vor avea, la Bucuresti, cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene, a afirmat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, scrie Agerpres.

“Noi avem in vedere — si nu numai ca speranta, aproape ca certitudine — ca in urma discutiilor care vor urma in ultima decada a lunii mai cu misiunea tehnica a Fondului Monetar European si a Uniunii Europene sa se clarifice aici, la Bucuresti, nu in alta parte, aceasta chestiune (reducerea cotei generale de TVA — n. r.), pentru ca aici e vorba de o viziune. Pentru reducerea TVA trebuie o discutie serioasa cu Comisia Europeana si FMI. Atunci stim si noi ceva mai concret. Nu ne putem aventura singuri in a gandi o politica fiscala care nici nu este apanajul nostru. Suntem cel mult un watchdog (caine de paza — n. r.)”, a explicat Isarescu, in conferinta de prezentare a raportului trimestrial asupra inflatiei.

Acesta a facut referire si la programul statului de colectare a veniturilor, dar mai ales la nerealizarile la capitolul de cheltuieli.

“Noi nu avem in prezent exces masiv de lichiditate, de aceea am redus rezervele minime obligatorii, pentru ca situatia Trezoreriei din punct de vedere al disponibilului de lichiditate este foarte buna, de 17 miliarde (lei — n. r.), o suma foarte mare. Asta reflecta o mai buna colectare a veniturilor. Trebuie discutat serios in ce masura este de durata si reflecta o tendinta de durata, cat din surplusul incasarilor vine dintr-un efort evident facut pentru o mai buna colectare, cat vine dintr-o schimbare de atitudine la nivelul contribuabililor. Dar avem, pe de alta parte, si nerealizari la capitolul de cheltuieli si acelea trebuie analizate cu mare atentie”, a explicat guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu a reamintit necesitatea dezvoltarii infrastructurii, pentru o mai buna conectare cu Europa.

“In momentul in care stii ca ai miliarde de cheltuit pe infrastructuri pentru ca aceasta tara sa se poata conecta, intrarea in zona euro inseamna un pas si mai mare. Noi suntem acum integrati in Uniunea Europeana. In zona euro trebuie sa te integrezi cu moneda, cu politicile, trebuie sa fii integrat fizic cu infrastructurile, drumurile trebuie sa fie de nivel european. Avem acum un Master Plan, sa vedem care e capacitatea noastra administrativa si inginereasca sa construim acele drumuri”, a mai spus Isarescu.

In context, el a atras atentia ca trebuie schimbata mentalitatea care ne-a dominat in ultimii 20 de ani, respectiv aceea ca nu facem drumuri pentru ca nu avem bani.

“S-a dovedit ca avem bani si nu facem drumuri. Pai, drumurile se fac numai cu bani?! Se fac cu ingineri, cu oameni seriosi, cu capacitate administrativa. Ati vazut o autostrada cu teancuri de bancnote? La sfarsitul anului, pentru ca cica n-aveai bani, aveai bani de conservare si puneai trei rogojini pe drum si, gata, s-a conservat drumul! Aici sunt conservari masive de concept!”, a subliniat guvernatorul BNR.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1