Isarescu: Grosul profitului pe care il face BNR vine din administrarea rezervei valutare

Reclame home 1
Reclame home 1

Grosul profitului pe care il face Banca Nationala a Romaniei vine din administrarea rezervei valutare, iar o mica parte din sistemul de plati si din operatiunile cu numerar, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa, informeaza AGERPRES.

„Suntem in continuare in pozitie de debitor. Daca luati un an intreg, ca am mai fost si creditori, am mai dat in anumite perioade – cand a aparut o lipsa de lichiditate – credite bancilor prin operatiunile de pe piata, dar la nivelul unui an intreg, daca aveti rabdarea sa va uitati pe cifre, suntem debitori. Cu alte cuvinte, operatiunile de pe piata monetara aduc inca pierdere.

Si de fiecare data cand ma uit in bilantul Bancii Nationale am un ochi critic, glumesc, catre Directia de politica monetara, care propune sterilizari. Dar acolo este o doamna si trebuie sa respect genul. Profitul vine din operatiunile externe, din administrarea rezervei valutare, aproape, nu in totalitate. Mai avem profituri mici si din sistemul de plati, dar mici, si ceva din operatiunile cu numerar. Dar grosul vine din administrarea pietei valutare, administrarea rezervei valutare, fara aur”, a spus Mugur Isarescu.

Guvernatorul a explicat ca operatiunile de pe piata valutara sunt riscante si nu este implicata intreaga rezerva, ci doar o mica parte, respectiv 5-10%.

„Daca o promulga domnul presedinte (Legea privind repatrierea rezervei de aur a Romaniei – n. r). ne costa vreo 15 – 20 de milioane (euro – n. r.) si il aducem aici sa-l atingeti si dumneavoastra, sa se lamureasca lumea ca exista, sa se linisteasca opinia publica”, a afirmat Isarescu.

Potrivit raportului anual, BNR a inregistrat la 31 decembrie 2018 un profit de 1,183 miliarde de lei, de sase ori mai mare decat cel consemnat in anul anterior (186,715 milioane de lei), ca urmare a urmatoarelor evolutii: inregistrarea unui profit operational in suma de 1,495 miliarde de lei, cu 58% peste profitul operational al anului anterior (946,889 milioane de lei); inregistrarea de cheltuieli cu diferentele nefavorabile din reevaluare aferente activelor si pasivelor in valuta in suma de 313,795 milioane de lei, cu 59% mai mici decat suma consemnata la 31 decembrie 2017 (760,174 milioane de lei); inregistrarea de venituri nete din reevaluarea constructiilor si terenurilor la 31 decembrie 2018, in suma de 1,460 milioane de lei.

De asemenea, raportul mentioneaza ca rezultatul final aferent operatiunilor de politica monetara pentru anul 2018 a fost pierdere in suma de 96,174 milioane de lei, de trei ori peste nivelul consemnat in 2017 (28,509 milioane de lei).

„Fructificarea activelor externe a generat in anul 2018 un randament contabil anual de 1,3%. Pentru pasivele bancii (sursele activelor externe) s-au inregistrat, in general, rate medii anuale ale dobanzii (platite de BNR) inferioare randamentului anual al activelor (incasat de BNR), respectiv dobanzi negative (de incasat), obtinandu-se astfel profit operational. Prin urmare, rezultatul financiar pozitiv al Bancii Nationale a Romaniei a fost influentat in mod direct si substantial de diferenta favorabila dintre veniturile nete obtinute din administrarea activelor si pasivelor in valuta si costurile nete aferente utilizarii instrumentelor de politica monetara pe piata interna; in anul 2018, veniturile nete din administrarea activelor si pasivelor in valuta au fost de 2,087 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile nete cu dobanzile platite in cadrul operatiunilor de politica monetara au insumat 96,174 milioane de lei. Cheltuielile cu dobanzile platite in cadrul operatiunilor de politica monetara reprezinta, implicit, costul urmaririi indeplinirii obiectivului fundamental stabilit de lege privind asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor”, se mai spune in raport.

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au coborat cu 0,8%, la 32,569 miliarde de euro la finalul lunii iunie, de la 32,834 miliarde de euro la 31 mai 2019, potrivit datelor BNR la 1 iulie 2019.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,137 miliarde de euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 30 iunie 2019 au fost de 36,706 miliarde de euro, fata de 36,715 miliarde de euro la 31 mai 2019.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole