septembrie 17, 2021

Isarescu: Intrarea Romaniei in zona euro nu e o optiune, este o obligatie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Intrarea Romaniei in zona euro ”nu este o optiune, este o obligatie”, a afirmat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, el punctand insa ca acest pas trebuie facut cu atentie, doar cand tara noastra, “o tara cu mari discrepante”, indeplineste anumite conditii, informeaza AGERPRES.

“Bucurestiul… sa stiti ca, daca s-ar decupa sa zic, Ilfovul poate sa intre in maxim un an si jumatate sau doi ani. Cam toate conditiile sunt indeplinite pentru Bucuresti si zona Ilfov”, a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, care a detaliat ca aceasta parte a tarii ar avea PIB-ul pe cap de locuitor si puterea de cumparare adecvate. Totusi, a punctat el, Romania este “o tara cu mari discrepante, cu infrastructuri care nu se leaga”. “E o problema majora”, a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a vorbit, la Mamaia, in cadrul “Black Sea and Balkans Security Forum”. Intrebat de perspectiva intrarii tarii noastre in zona euro, el a subliniat ca “intrarea in zona euro nu este o optiune, este o obligatie”.

“Nu s-a stabilit un termen. In ceea ce priveste rapiditatea, este si o decizie politica”, a nuantat el.

Isarescu a spus ca pentru Romania el nu vede “alta optiune”, desi a comparat zona euro cu “o casa care nu este terminata”, facand referire la o declaratie a unui fost guvernator al Bancii centrale a Poloniei care a spus, la momentul in care se punea problema ca Polonia sa adopte moneda euro, ca “nu are rost” ca tara sa sa se grabeasca sa intre “intr-o casa care este in flacari”.

“Nu poti sa desconsideri ca sunt probleme in zona euro si trebuie sa ne gandim bine. Pe de alta parte, experienta tarilor din sud, Portugalia, Spania, Italia, arata ca nu se creeaza convergenta automat. Adica intri acolo si in mod automat iti va fi mai bine”, a spus Isarescu. Pentru a avea convergenta, adica a ajunge la nivelul tarilor din zona euro, o tara trebuie, a apreciat el, sa aiba sustenabilitate si sa indeplineasca anumite criterii de dezvoltare. “Intri acolo si te simti ca esti sarac lipit”, a ilustrat el situatia tarilor care nu implinesc acest criteriu de dezvoltare si totusi adopta moneda europeana.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2