Isarescu: Obiectivul principal al BNR a fost atins in 2018

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Obiectivul principal al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), respectiv stabilitatea preturilor, a fost atins in 2018, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei, mentionand ca institutia a avut o politica corecta, bine echilibrata, informeaza AGERPRES.

“Pentru perioada care a trecut avem aceasta evolutie a ratei inflatiei. Ea a reintrat in intervalul de variatie asociat tintei stationare in T4 2018, in line cu prognoza noastra. Cu alte cuvinte, in anul trecut, obiectivul principal al acestei institutii, acela legat de stabilitatea preturilor, obiectivul principal a fost atins, dupa, intr-adevar, o evolutie care prin vara ne descuraja si pe noi, ca sa spunem asa. Am avut o politica corecta, bine echilibrata, prin utilizarea mai multor instrumente, nu numai a ratei de politica monetara, si am ajuns la acest rezultat. Intr-adevar, ne-au ajutat si cativa factori externi. De exemplu, declinul abrupt al cotatiei titeiului pe pietele internationale, dar in urma cu un an acelasi factor nu numai ca nu ne-a ajutat, a ridicat probleme serioase”, a spus Isarescu.

El a mentionat ca a avut loc si manifestarea unor efecte de baza favorabile la nivelul grupei alimentelor procesate si al energiei electrice. Acesta a fost elementul care a ajutat BNR in prognoza potrivit careia inflatia va veni in jos.

Potrivit guvernatorului bancii centrale, lucrul cel mai important este acela ca atunci cand inflatia atinge varful de 6% sa nu se deterioreze anticipatiile inflationiste.

“Aici decizia a fost foarte grea. Puteam sa ne repezim sa majoram rata dobanzii si asta ar fi afectat cresterea economica, posibil sa fi stimulat intrarile de capital, e posibil sa fi apreciat cursul leului, ceea ce la prima vedere pare ca este un lucru bun, dar aprecierea cursului leului deterioreaza contul curent, iti creeaza alte probleme sau iti agraveaza probeleme pe care le aveai. Deci faptul cu nu am majorat rata de politica monetara nu inseamna inactiune, nu inseamna lipsa de reactie. Mai ales ca cine intelege politica monetara observa ca am actionat in sensul miscarii dobanzilor pe piata interbancara, cele care sunt atat de neinteles acum”, a declarat Mugur Isarescu.

Conform raportului, in linie cu traiectoria anticipata, rata anuala a inflatiei IPC si-a accentuat parcursul descendent in ultimul trimestru al anului 2018. Indicatorul a coborat la 3,4% in luna noiembrie si a decelerat ulterior la 3,3% in luna decembrie, consolidandu-se astfel in interiorul intervalului asociat tintei stationare de 2,5% a1 punct procentual.

“In ambele luni, valorile inregistrate ale ratei anuale a inflatiei s-au plasat sub cele ale prognozei benchmark din Raportul asupra inflatiei din noiembrie, reflectand cu precadere socuri de natura ofertei, asociate scaderii cotatiilor internationale ale petrolului, precum si ieftinirii citricelor pe fondul productiei abundente de la nivel european. Tendinta descendenta a ratei anuale a inflatiei din trimestrul IV a fost rezultatul evolutiilor tuturor componentelor cosului, inclusiv al celei a indicelui CORE2 ajustat, a carui dinamica a atins 2,5% in decembrie 2018, in decelerare de la 2,8% in luna septembrie. In acelasi timp, insa, rata medie anuala a inflatiei IPC a continuat sa se majoreze, de la 4,5% in luna septembrie, pana la 4,6% in luna decembrie. Un parcurs similar a cunoscut si rata medie anuala a inflatiei calculata folosind indicele armonizat (IAPC), care a urcat cu 0,3 puncte procentuale, de la 3,8% in septembrie la 4,1% in decembrie. Ecartul indicatorului fata de media europeana s-a mentinut ridicat, la peste 2 puncte procentuale”, se spune in document.

In ceea ce priveste perspectivele inflatiei, conform scenariului de baza, rata anuala a inflatiei IPC va atinge 3% la sfarsitul
anului 2019 si 3,1% la finele anului 2020. Fata de Raportul precedent, scenariul actualizat revizuieste usor ascendent proiectia pentru sfarsitul anului curent, cu 0,1 puncte procentuale, pe seama unei contributii mai ridicate provenind din partea ratei anuale a inflatiei CORE2 ajustat, in timp ce contributiile unora dintre celelalte componente ale cosului de consum s-au compensat reciproc.

Pentru lunile decembrie 2019 si decembrie 2020, contributia cumulata a componentelor exogene la rata anuala a inflatiei IPC este preconizata sa se diminueze semnificativ raportat la valoarea inregistrata in decembrie 2018 (1,8 puncte procentuale), pana la 0,9 puncte procentuale si, respectiv, 1 punct procentual.

In cursul anului 2019, majorarile de mai mare amploare ale pretului tutunului, decurgand din noul cuantum al accizei stabilit prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018, sunt compensate de cele mai reduse ale preturilor combustibililor si, respectiv, componentei LFO (ieftinirea sensibila a pretului citricelor pe plan european). Pe parcursul anului 2020, contributia componentelor exogene a fost revizuita descendent, preponderent pe seama reconfigurarii traiectoriei pretului gazelor naturale, prin incorporarea efectelor prevederilor OUG nr. 114/2018 referitoare la impunerea unor niveluri de pret de tip plafon pe circuitul de stabilire a pretului final de vanzare a produsului catre consumatorii casnici. In contextul continuarii ajustarii accizelor la combustibili si la produsele din tutun pe parcursul intervalului de prognoza, rata anuala a inflatiei IPC calculata la taxe constante va ramane inferioara dinamicii proiectate a indicatorului headline, cu 0,4 puncte procentuale la finele anului 2019 si, respectiv, cu 0,3 puncte procentuale la sfarsitul celui urmator.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2