Isarescu: Pastrarea macrostabilitatii este esentiala; trebuie sa avem grija de ea ca de lumina ochilor

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Pastrarea macrostabilitatii, a echilibrului intern, este esentiala si trebuie sa avem grija de ea ca de lumina ochilor, pentru ca din aceasta deriva sustenabilitatea, durabilitatea dezvoltarii noastre si parcursul in cadrul Uniunii Europene, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la conferinta anuala organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania, informeaza AGERPRES.

“Pastrarea macrostabilitatii, a echilibrului intern, este esentiala. Trebuie sa avem grija de ea, de macrostabilitate, ca de lumina ochilor, intrucat din aceasta deriva si sustenabilitatea, durabilitatea dezvoltarii noastre si parcursul in cadrul Uniunii Europene. Nu exista alternativa valida pe termen lung la politicile macroeconomice coerente. Daca nu pastram coerenta, mai devreme sau mai tarziu vom plati ca tara”, a spus Mugur Isarescu.

Acesta a mentionat ca termenul ‘sustenabilitate’ era acum 20 de ani unul tehnic, de specialitate, insa a fost introdus in limbajul curent, desi nu este usor de explicat.

Isarescu a afirmat ca masurile si stimulentele necorelate pot accentua vulnerabilitatile in economie, mai ales in situatia unor tari aflate in plin proces de transformare, de recuperare a decalajelor, de convergenta reala.

De asemenea, guvernatorul a subliniat importanta comunicarii si a precizat ca BNR este atenta la acest aspect. In acest context, el a facut referire la titluri din presa in care se regasesc formulari precum “Banca centrala a inundat piata cu lichiditati” sau “Bancile comerciale au luat cat le-a dat BNR”.

“Ar trebui sa explicati ce inseamna o licitatie cu limita de suma si ce inseamna o licitatie fara limita de suma. Pare sa fie acelasi lucru. Pana acum, am avut numai licitatii fara limita de suma. Deci, nu bancile comerciale au luat cat le-am dat noi, ele au luat cat au vrut ele, cat au avut nevoie, ca nu le-am pus nicio limita de suma. Pai, daca o tineti asa, cand o sa punem o limita de suma si e posibil sa punem o limita de suma candva, din anumite considerente, cum o sa mai explicati deosebirea?”, a afirmat Isarescu.

Totodata, acesta a spus ca decidentii si publicul larg trebuie sa inteleaga faptul ca politica monetara nu poate fi unicul raspuns si nu poate solutiona aspecte si probleme importante ce tin insa in mod direct de alte paliere ale politicilor macroeconomice.

“Consider ca astazi, in economie, exista trei coordonate hotaratoare pentru canalul comunicarii, care a devenit tot mai important in ceea ce priveste politicile economice… Cele trei coordonate hotaratoare la care faceam referire sunt, in opinia mea: 1 – informatiile de calitate produse corect si constant, 2 – comunicarea publica in forme rationale, la obiect si 3 – viziunea corecta, coerenta, in care ideile sunt utilizate in proiecte concrete”, a mai spus Isarescu.

Reclame home 1
Data curenta: ’22/08/2019’

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *