Isarescu: Prin stimularea excesiva a consumului finantam de fapt locuri de munca in exterior

Economia este usor dezechilibrata, iar prin stimularea excesiva a consumului finantam de fapt locuri de munca in exterior, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la o conferinta organizata de BNR si Banca Europeana de Investitii, informeaza AGERPRES.

“Acest risc (al finantarii excesive n.r.), care teoretic trebuie sa fim atenti la el, nu spun ca trebuie sa sarim total peste el, este insa acum scazut pentru Romania si avem alt risc, riscul ca investitiile sa nu fie finantate din mai multe considerente: atmosfera proasta, neincredere.

Ori, daca nu vom finanta investitiile si ma bucur, le multumesc inca o data colegilor de la BEI (Banca Europeana de Investitii n.r) pentru aceasta initiativa si pentru tema seminarului, daca nu vom finanta investitiile ele nu au cum sa creasca si nu avem cum sa iesim din acest dezechilibru care este evident.Unde il vedem? In faptul ca importurile cresc sistematic de mai bine de doi ani, mai repede decat exporturile.

Deci e clar ca economia este usor dezechilibrata, ca sa nu zic mai multe. Prin stimularea excesiva a consumului finantam de fapt locuri de munca in exterior. Hai sa le finantam pe cele din interior, sa finantam investitiile si crearea de locuri de munca”, a spus Isarescu.

Acesta a afirmat ca exista un potential de creditare daca reformele structurale vor face bancabile mai multe companii. De asemenea, Isarescu a mentionat faptul ca, daca se va continua prin blamarea bancilor pentru comportamente trecute, ne vom “adanci intr-o mocirla a vinovatiilor”.

“Acum economisim mai mult decat investim. Suntem in dezechilibru major. Ce o sa facem, devenim exportatori de capital noi, romanii?”, a spus Isarescu.

Guvernatorul a declarat ca, daca nici statul nu s-ar finanta, pentru deficitul bugetar ar trebui sa exportam capital.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1