septembrie 22, 2021

Isarescu: Prognoza noastra este ca inflatia isi va continua tendinta descendenta

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Inflatia isi va continua evolutia descendenta si va urma o noua scadere, iar datele analizate de Banca Nationala a Romaniei arata ca tendinta va continua si anul viitor, cu o scadere mai atenuata, a declarat marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa, informeaza AGERPRES.

“Prognoza noastra este ca in urmatoarele luni, prima informatie o veti primi peste o saptamana de la Statistica, inflatia isi va continua tendinta descendenta si va urma o noua scadere sensibila a ratei inflatiei pana spre limita de sus a intervalului, spre 3,5%, ca sa fiu mai clar. Acestea sunt datele noastre si noi credem in ele cu riscurile necesare. (…) Sunt riscuri legate de preturi pe care nu le controlam. (…) Datele, in prezent analizate de noi, le schimbam in functie de evolutia situatiei, arata ca tendinta va continua si anul urmator, de scadere, mai atenuata”, a spus Isarescu.

In ceea ce priveste dobanzile, guvernatorul bancii centrale a subliniat ca acestea sunt unde trebuie, iar miscarile actuale ale ROBOR sunt absolut normale in functionarea unei piete.

“Dobanzile sunt unde trebuie. Fluctuatiile sunt mici. Pentru dumneavoastra poate sunt mari, pentru noi sunt rezonabile. ROBOR la 3 luni, care este acum principala obsesie (…), cam din august se plimba intre 3,1% si 3,4%. Noi spunem ca este stabil, dumneavoastra, ca sa faceti stiri, spuneti ca s-a prabusit, a crescut… Dar miscarile intre 3,1% si 3,4% le vedem in continuare, nu le consideram a fi nici crestere, nici scadere. Sunt absolut normale in functionarea unei piete. Cam pe acolo le vedem si in perioada urmatoare”, a explicat Mugur Isarescu.

Acesta a precizat, totodata, ca Banca Nationala n-a inundat piata cu lichiditate, rolul unei banci centrale fiind acela de a asigura lichiditatea necesara pietei.

“Nu este inundatie de lichiditate. N-am inundat piata. Sunt miscari absolut normale. Si scopul nostru principal nu este neaparat ROBOR, obsesia din presa. ROBOR este un indicator… Se plimba prea mult, ne uitam si la el. Rolul unei banci centrale este sa asigure lichiditatea necesara pietei. Si aceasta fluctueaza”, a mai afirmat Isarescu.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, in sedinta de marti, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Totodata, BNR a decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50% pe an, precum si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

“Rata anuala a inflatiei IPC a coborat la 5,03% in luna septembrie 2018, de la 5,06% in luna august, situandu-se usor peste nivelul prognozat, ca urmare a accelerarii cresterii in termeni anuali a preturilor legumelor. In schimb, celelalte componente ale cosului de consum au consemnat incetiniri ale dinamicilor anuale. Rata anuala a inflatiei CORE 2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice, preturi asupra carora influenta politicii monetare este putin semnificativa sau nula) a continuat sa scada pana la circa 2,7% in luna septembrie, de la 2,85% in luna august.

Descresterea a fost determinata in principal de segmentul produselor alimentare procesate, sub influenta dinamicii preturilor internationale ale unor produse agroalimentare. Rata medie anuala a inflatiei IPC a ajuns in luna septembrie la 4,5%, de la 4,2% in luna august; un parcurs similar a urmat si rata medie anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, care a urcat la 3,8%, de la 3,5% in luna anterioara”, se arata intr-un comunicat de presa al BNR.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2