septembrie 28, 2021

Isarescu: Rata anuala a inflatiei s-a redus usor spre finalul trimestrului II 2019

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Rata anuala a inflatiei s-a redus usor spre finalul trimestrului al doilea al acestui an, ramanand peste limita superioara a intervalului de variatie asociat tintei, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei, informeaza AGERPRES.

“Rata anuala a inflatiei s-a redus usor spre finalul trimestrului II 2019, asa cum am prezentat si in comunicatul de acum trei zile, dar a ramas totusi peste limita superioara a intervalului de variatie al tintei. La reducerea inflatiei au contribuit efectul de baza favorabil la nivelul produselor din tutun si al celor cu preturi administrate, corectia cotatiei petrolului, in contextul preocuparilor privind incetinirea economiei globale, si un factor care nu este mentionat aici: au scazut si preturile la legume si fructe. Modificarile legislative au impins inflatia in sus, in cursul trimestrului II. Am avut si socuri de oferta pe plan international pe segmentul carnii de porc”, a spus Isarescu.

El a mai mentionat la factori care au determinat cresterea inflatiei dinamica anuala robusta a salariului mediu net din economie si un excedent de cerere agregata in crestere.

Guvernatorul BNR a afirmat ca dinamica anuala a pretului carburantilor a intrat pe o traiectorie descendenta, in principal pe fondul diminuarii cotatiei Brent.

“Activitatea economica s-a intensificat oarecum surprinzator in primul trimestru din 2019 si avem si o evolutie pozitiva in sensul de imbunatatire a increderii in activitatea economica. Este adevarat ca, din punctul nostru de vedere, al echilibrelor macroeconomice, consumul final total este componenta principala care trage in sus activitatea economica”, a spus Mugur Isarescu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2