Isarescu: Sistemul bancar este solid

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

isarescu-dintre-tarile-postcomuniste-au-intrat-in-zona-euro-doar-cele-mici-116565-1Sistemul bancar romanesc este solid din punct de vedere al solvabilitatii si al lichiditatii, insa lichiditatea nu este repartizata uniform intre bancile romanesti, astfel ca unele dintre ele prefera sa se imprumute de la Banca Nationala, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, transmite Agerpres.

„Exista in continuare lichiditate suficienta in piata, dar nu este uniform repartizata, este repartizata la cateva banci. (…) Cand am facut luni turul de piata, am constatat ca erau banci care, avand acces limitat la obtinerea lichiditatii in piata, ne-au anuntat ca ar prefera sa se imprumute de la Banca Nationala la licitatiile saptamanale pentru ca nu aveau acces in piata”, a explicat Isarescu la briefingul de presa, dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara.

Isarescu a mai spus, legat de contextul situatiilor din Grecia si Austria, ca lichiditatea se poate diminua in conditii de tensiune si neincredere.

„Ne-am marit atentia pe Austria si Grecia pentru ca sunt tarile care au contribuit cu cea mai mare pondere in capitalul investit in sistemul bancar romanesc. Situatia poate fi prezentata in fel urmator: avem banci romanesti cu capital strain, iar dependenta de ce se intampla in cele doua tari nu este directa, dar, prin intermediul investitorilor, bancile mama, influenta indirecta poate fi importanta”, a subliniat guvernatorul BNR, adaugand ca trebuie tinut cont si de impactul psihologic, dar si de felul in care este perceputa dependenta de bancile mama.

Isarescu a incheiat mentionand ca banca centrala nu numai ca urmareste cu mare atentie ce se intampla in cele doua tari, dar este pregatit

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2