Israelul accepta propunerea egipteana de incetare a focului in Gaza

Israelul a acceptat propunerea egipteana pentru o incetare a focului in Fasia Gaza, a indicat marti un inalt oficial israelian, citat de agentia Reuters, transmite Agerpres.

”Israelul a acceptat o propunere egipteana pentru o incetare a focului completa si nelimitata in timp. Israelul acceptase deja propunerea egipteana pe 15 iulie. Israelul a sustinut intotdeauna o incetare a focului neconditionata si pe termen nelimitat”, a afirmat oficialul israelian sub rezerva anonimatului, fara sa ofere alte detalii.

Oficiali egipteni si palestinieni au anuntat anterior ca acordul de incetare a focului permanent va intra in vigoare la ora 16.00 GMT.

Potrivit AFP, Ministerul de Externe al Egiptului, tara care a mediat negocierile dintre palestinieni si israelieni, a anuntat intr-un comunicat ca acordul de incetare a focului in Fasia Gaza prevede deschiderea imediata a punctelor de trecere dintre Israel si enclava palestiniana pentru ”intrarea rapida a ajutorului umanitar, a echipelor de salvare si a mijloacelor de reconstructie”.

Acordul prevede, de asemenea, dreptul la pescuit in mare pentru palestinieni ”pana la sase mile marine”, in loc de pana la trei mile marine in prezent, precum si ”continuarea negocierilor indirecte (la Cairo) in legatura cu alte subiecte in decurs de o luna, incepand de la intrarea in vigoare a acordului de incetare a focului” (16.00 GMT), se precizeaza in comunicatul MAE egiptean.

AFP relateaza ca mii de palestinieni isi manifestau marti bucuria pe strazile din Gaza in legatura cu intrarea in vigoare a acordului de incetare a focului dintre Hamas si Israel, dupa 50 de zile de razboi, soldat cu 2.130 de morti in enclava palestiniana.

Focuri de arma erau trase in semn de bucurie in Gaza, in timp ce din moschei se inalta slava lui Allah, pentru a celebra incetarea focului, care va fi urmata, potrivit medierii egiptene, de o relaxare a blocadei impuse din 2006 de catre Israel impotriva enclavei palestiniene, unde traiesc 1,8 milioane de persoane.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1