Israelul anunta ca „nu va tolera” continuarea tirurilor de rachete palestiniene

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Israelul este ‘gata sa plateasca pretul’ pentru recenta decizie a SUA cu privire la Ierusalim, insa nu va accepta continuarea tirurilor de rachete palestiniene, a declarat marti ministrul israelian al apararii, Avigdor Lieberman, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Recunoasterea de catre SUA a Ierusalimului drept capitala a Israelului a provocat, din 6 decembrie, manifestatii si confruntari aproape zilnice cu fortele israeliene in teritoriile palestiniene, precum si tiruri de rachete lansate dinspre Fasia Gaza spre sudul Israelului.

Unele dintre aceste rachete au fost interceptate de sistemul antiaerian israelian, altele au cazut pe teritoriul Fasiei Gaza fara a ajunge in Israel, iar unele au cazut pe teritoriul israelian, dintre care cel putin doua in zone locuite.

Aceste tiruri au provocat pagube, insa nu au facut victime. Ele au reanimat spectrul unei noi confruntari cu miscarea islamista Hamas, care guverneaza in Fasia Gaza.

Ministrul israelian al apararii s-a deplasat marti langa frontiera cu Gaza. ‘Este clar pentru noi ca declaratia presedintelui (american Donald Trump) privind Ierusalimul va avea un pret si – o repet – noi suntem gata sa platim intreg acest pret’, a declarat Lieberman la baza militara din Reim (sud-vest). ‘Nu vom tolera ca tirurile de rachete sa devina o rutina’, a atentionat el.

Cu toate acestea, el a dezvaluit ca aceste tiruri aproape au incetat in ultimele zile, semn ca, potrivit lui, Hamas ‘a inteles’ caracterul serios al atentionarilor israeliene.

Avigdor Lieberman a dat foarte clar de inteles ca pentru Israel aceste tiruri nu constituie actiuni ale miscarii Hamas insasi, ci ale gruparilor salafiste concurente, care spre deosebire de Hamas doresc o escaladare militara a situatiei.

‘Am vazut Hamas arestand zeci de activisti salafisti si cred ca dupa interogatoriile la care sunt supusi ei nu sunt gata sa revina la activitatile lor’, a spus ministrul israelian al apararii.

Nicio confirmare a acestor arestari nu a putut fi obtinuta deocamdata din Fasia Gaza, potrivit AFP.

Din 2008, enclava palestiniana a cunoscut trei razboaie intre Israel, pe de o parte, si Hamas si aliatii sai, pe de alta parte. Statul israelian si miscarea islamista palestiniana mentin din 2014 un armistitiu tensionat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2