Italia: Partidele coalitiei de guvernare, favorabile ca tinerii sa aiba drept de vot de la 16 ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Partidele din coalitia de guvernare in Italia s-au declarat luni favorabile ca varsta minima de vot sa fie coborata la 16 ani, o masura care, potrivit analistilor, ar aduce in randul electoratului inca in jur de 1 milion de persoane, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

Italia ar fi a doua tara membra a Uniunii Europene, dupa Austria, care ar cobori sub 18 ani varsta minima pentru participarea la alegerile nationale, conform ‘World Factbook’ publicat de CIA.

Fostul prim-ministru Enrico Letta a declansat dezbaterea luni, propunand ca varsta minima de vot sa fie coborata imediat, dupa ce tinerii au invadat strazile multor orase ale lumii pentru a cere actiune politica impotriva schimbarilor climatice.

‘Este un mod de a le spune acelor tineri (…) ca ii luam in serios’, a declarat Letta, profesor universitar si membru al Partidului Democrat (PD), din coalitia de guvernare.

In prezent, italienii pot vota de la 18 ani pentru a-si alege reprezentantii in camera legislativa inferioara, si de la 25 de ani pentru Senat.

Apelul lui Enrico Letta a fost sprijinit de liderul PD, Nicola Zingaretti, si de Luigi Di Maio, seful celuilalt partid de guvernamant, Miscarea 5 Stele (M5S).

‘Tinerii ar trebui respectati, ascultati si pusi in centrul politicii’, a scris Di Maio pe Facebook.

In UE, Germania si Scotia le permit tinerilor care au implinit 16 ani sa voteze la alegerile locale, dar Italia ar fi primul mare stat european in care acestia ar avea drept de vot in alegerile parlamentare.

In Ungaria, tinerii pot vota de la varsta de 16 ani doar daca sunt casatoriti.

Prim-ministrul italian Giuseppe Conte, un tehnocrat apropiat de M5S, a salutat propunerea si a declarat ca depinde acum de parlament sa prezinte un proiect de lege pentru aceasta reforma.

Potrivit lui Lorenzo Pregliasco, directorul institutului de sondaje si analiza politica YouTrend, tinerii de 16 si 17 ani ar reprezenta circa 2% din electorat, adica putin peste 1 milion din cele 50 milioane de alegatori.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2