Italia vrea sa atraga bancile din Marea Britanie dupa Brexit

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Italia a infiintat un grup de lucru pentru a atrage firmele financiare din Londra dupa Brexit, oferind reduceri de taxe pentru angajatii cu inalta calificare in incercarea de a convinge bancile, firmele de privat equity si companiile de gestionare a activelor sa se mute la Milano, transmite Bloomberg, informeaza AGERPRES.

Premierul Theresa May a declarat luna trecuta ca Marea Britanie va parasi piata unica europeana, o mutare care va izola City-ul londonez de multi dintre clientii sai. Bancile, companiile de asigurari, firmele de gestionare a activelor si investitorii se intreaba cum isi vor putea servi in viitor clientii de pe continent.

Ministrul italian de Finante, Pier Carlo Padoan, si primarul orasului Milano, Giuseppe Sala, se intalnesc joi in capitala financiara a Italiei cu directori ai unor firme de servicii financiare pentru a-i convinge sa paraseasca Marea Britanie dupa Brexit.

Guvernul de la Roma va coordona un grup de reprezentanti ai Bancii Centrale a Italiei, ai Autoritatii de reglementare a pietelor financiare (Consob) si ai orasului Milano pentru a negocia cu firmele si institutiile care cauta alternative in UE.

Padoan a afirmat ca Italia a aprobat un pachet de masuri care include: exceptarea de la plata impozitelor timp de trei ani pentru 90% din remuneratia profesorilor si cercetatorilor, precum si exceptarea de la plata impozitelor timp de cinci ani pentru 50% din remuneratia directorilor si expertilor.

“Am eliminat astfel dezavantajele competitive cu alte state europene, Italia devenind una dintre cele mai atractive locatii pentru piata fortei de munca. In urmatoarele luni grupul de lucru se va intalni cu reprezentantii companiilor, in special cele din industria serviciilor financiare, la Londra si la New York”, a afirmat Fabrizio Pagani, seful echipei ministrului italian de Finante.

Milano, alaturi de Dublin, Frankfurt si Paris, ar putea fi unul dintre principalii castigatori ai unui eventual exod al bancherilor de la Londra. Insa analistii se asteapta ca unele banci americane sa transfere la New York o parte din posturile de la Londra.

Mai multe guverne europene sunt interesate sa gazduiasca Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) dupa votul britanicilor in favoarea iesirii din Uniunea Europeana.

In prezent, capitala Marii Britanii este orasul care gazduieste Agentia Europeana a Medicamentului, o institutie cu aproape 900 de angajati care supervizeaza siguranta medicamentelor vandute in Uniunea Europeana, o piata de peste 500 de milioane de consumatori. Dupa iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, UE ar putea sa mute sediul EMA in alta tara membra.

Primarul orasului Milano, Giuseppe Sala, a declarat ca prioritatea sa este gazduirea EMA. Viena si Amsterdam sunt concurenti periculosi dar credem ca Milano poate concura, a afirmat Sala, adaugand ca se asteapta ca o decizie privind EMA sa fie luata pana in septembrie.

Pe langa aspectele care tin de prestigiu, exista si avantaje economice pentru orasele care vor gazdui agentii europene precum EMA. Angajatii sunt platiti de UE, nu de orasul gazda, care profita si de pe urma chiriilor percepute pentru spatiile de birouri necesare pentru astfel de agentii. In plus, exista beneficii si pentru afacerile locale de genul organizatori de conferinte sau hoteluri.

Si premierul Theresa May a dat asigurari ca Marea Britanie va incerca sa atraga companiile si institutiile financiare cu reglementari mai relaxate si impozit pe profit mai scazut daca UE va oferi un acord post-separare care nu va fi acceptabil pentru Guvernul de la Londra. Oficialii UE au avertizat ca astfel de masuri ar afecta perspectivele obtinerii unui acord comercial.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *