Camera Deputatilor din Italia, dominata de populistii din Miscarea 5 Stele (M5S, antisistem) si din Liga (extrema-dreapta), a adoptat joi un text care le permite cetatenilor sa propuna legi, o posibilitate ce nu exista pana acum, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.
Textul adoptat prevede ca un proiect de lege provenit dintr-o initiativa cetateneasca si care primeste cel putin 500.000 de semnaturi trebuie aprobat in interval de 18 luni de catre Parlament, care nu poate aduce modificari substantiale.
Daca Parlamentul nu adopta proiectul in acest interval sau il modifica profund, atunci este organizat un referendum pentru aceasta propunere.
Legea este considerata adoptata in forma sa originala daca peste 25% dintre alegatori au votat si daca la referendum se obtine un vot pozitiv.
La ora actuala, Constitutia italiana nu prevede decat un referendum de abrogare, care vizeaza suprimarea de legi, in totalitate sau partial, iar cvorumul este fixat la 50% plus unu dintre alegatori.
Acest proiect de lege, care modifica doua articole din Constitutie, trebuie, din acest motiv, sa mai treaca si examenul votului din Senat, apoi se va intoarce in Camera Deputatilor si din nou in Senat.
Toate modificarile la Constitutia italiana necesita o aprobare dubla din partea celor doua camere ale Parlamentului.
Aceasta idee a legii initiativei cetatenesti este un cal de bataie al M5S, care a facut din democratia directa si din implicarea cetatenilor in procesul decizional una din prioritatile sale in timpul ultimei campaniei electorale.
Teoretic, referendumul poate viza orice tip de lege, cu conditia ca aceasta sa respecte Constitutia.
O decizie preventiva privind admisibilitatea sau nu a proiectului de lege va fi ceruta Curtii Constitutionale imediat ce documentul va primi cel putin 200.000 de semnaturi si inainte de a ajunge in Parlament.
Referendumul initiativei cetatenesti este una dintre revendicarile majore ale ‘vestelor galbene’ in Franta.