Italia vrea sa renegocieze acordul prin care imprumuta Luvrului tablourile semnate de Leonardo da Vinci

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Italia vrea sa renegocieze acordul prin care imprumuta Luvrului in 2019 tablourile sale semnate de Leonardo da Vinci, pentru o expozitie ce va marca 500 de ani de la moartea artistului, a informat presa italiana sambata, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat pentru cultura, Lucia Borgonzoni, membra a Ligii (extrena dreapta), a declarat pentru Corriere della Sera ca termenii acordului semnat de fostul ministru al culturii Dario Franceschini sunt “de neconceput” , relateaza France Presse.

“Leonardo este italian, doar a murit in Franta”, a spus ea referindu-se la celebrul artist renascentist, nascut in Italia in 1452 si decedat in Franta in 1519.

“Imprumutarea acestor picturi Luvrului ar plasa Italia la marginea unui eveniment cultural major”, a adaugat ea.

In 2017, Italia s-a angajat sa imprumute Muzeului Luvru din Paris toate tablourile sale semnate de Leonardo da Vinci pentru expozitia din 2019 a institutiei pariziene, cu ocazia implinirii a 500 de ani de la moartea artistului.

“Trebuie sa discutam totul din nou. Atunci cand este in joc autonomia muzeelor, interesul national nu poate fi pe locul al doilea. Francezii nu pot avea totul”, a continuat ea.

Acordul franco-italian prevede, de asemenea, ca Luvrul sa imprumute lucrarile unui alt pictor italian renascentist proeminent, Raphael, Muzeului Scuderie del Quirinale din Roma pentru o expozitie in 2020, tot pentru a sarbatori 500 de ani de la moartea celebrului artist.

“Cele mai multe dintre lucrarile lui Raphael se afla deja in Italia. In plus, Parisul spune ca numai picturile deplasabile pot ajunge la noi, fara a specifica care dintre ele”, a explicat Borgonzoni.

Doamna Borgonzoni nu a raspuns imediat sambata la intrebarile adresate prin email de AFP.AGERPRES.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2