Pentru italieni, varsta senectutii a fost amanata cu cativa ani suplimentari, afirma reprezentantii Societatii Italiene de Gerontologie si Geriatrie, potrivit carora o persoana din aceasta tara incepe sa fie considerata „batrana” abia dupa cea de-a 75-a aniversare, informeaza miercuri Xinhua, transmite AGERPRES.
Speranta medie de viata a crescut constant in Italia pentru generatiile recente. De asemenea, starea de sanatate a italienilor ajunsi la varsta a treia s-a ameliorat.
Speranta de viata a barbatilor italieni este in prezent de peste 82 de ani, iar pentru femei de peste 86 de ani, au precizat reprezentantii societatii mentionate. La nivelul Uniunii Europene, aceste cifre sunt de 77 de ani respectiv 83 de ani, in timp ce la nivel mondial, speranta medie de viata a barbatilor este de 67 de ani, iar cea a femeilor este de 73 de ani, potrivit statisticilor furnizate de ONU.
„Astazi, sa ai 50 sau 60 sau 70 de ani nu mai inseamna acelasi lucru ca in anii 1970 sau 1980”, a declarat Massimiliano Valerii, directorul general al Censis, un institut de cercetari socio-economice. „Oamenii traiesc mult mai mult si sunt mult mai sanatosi pana la stadii avansate din vietile lor. Nu mai poti sa spui ca cineva care are 60 sau 65 de ani este batran”.
Studiul realizat de Societatea Italiana de Gerontologie si Geriatrie nu are insa o dimensiune legala, nici nu solicita guvernului italian sa demareze actiuni specifice. El reflecta insa o tendinta mai larga care se manifesta in Italia: speranta de viata mai ridicata si scaderea ratei natalitatii au determinat o crestere a varstei medii a populatiei generale.
Italia detine de acum a doua speranta medie de viata de pe plan mondial, fiind depasita doar de Japonia, o tara cu tendinte demografice similare.
In Italia au avut loc doar 458.000 de nasteri in 2017, al treilea an consecutiv in care numarul nasterilor s-a aflat sub pragul de 500.000, a precizat Massimiliano Valerii. Numarul de nasteri din 2017 a atins cel mai mic nivel inregistrat vreodata in Italia dupa 1861, anul unificarii acestei tari – intr-o epoca in care populatia Italiei era de doar 22 de milioane de locuitori, cu putin mai mult de o treime din populatia actuala (de aproximativ 60 de milioane de locuitori).
„Pe masura ce varsta medie a populatiei unei tari creste, ea genereaza multe probleme, de la costuri mai mari pentru pensiile platite de un grup mai mic de angajati si pana la absenta inovatiei si a know-how-ului modern din economie”, a declarat Maria Silvana Salvini, profesor de stiinte demografice la Universitatea Florenta.
„Este un semn imbucurator ca oamenii sunt mai sanatosi si ca traiesc mai mult. Insa aceste lucruri, combinate cu declinul ratei natalitatii, reprezinta o mare problema”, a adaugat ea.
Italia se confrunta cu o criza economica de peste un deceniu, iar in contextul in care italienii traiesc mai mult si sunt mai sanatosi, un plan national – Reforma Fornero, ce ar trebui implementata in sapte ani – doreste sa creasca gradual varsta minima de pensionare. Planul ar duce la o crestere a fortei de munca si la o amanare a accesului la pensiile platite de guvern. Insa guvernul actual de la Roma a criticat planul si acesta ar putea fi amendat printr-un set de legi in 2019.
Potrivit lui Raffaele Antonelli Incalzi, presedintele Societatii Italiene de Gerontologie si Geriatrie, care a coordonat studiul ce a dus la o reclasificare a ceea ce inseamna „varsta a treia”, situatia din Italia ar putea sa devina drastica in curand.
„Pana in 2040, adica putin peste 20 de ani, ne vom afla intr-o situatie inimaginabila. Vom avea un dezechilibru urias in ceea ce priveste numarul de batrani si numarul de oameni tineri care vor trebui sa aiba grija de ei”, a declarat Raffaele Antonelli Incalzi.