ITM Maramures atrage atentia angajatorilor sa cuprinda reguli privind respectarea principiului nediscriminarii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In contextul campaniei regionale a OSCE de sensibilizare impotriva violentei bazate pe gen, Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures atrage atentia angajatorilor indiferent de forma de proprietate ca au obligatia conform art. 242 din Codul muncii, sa cuprinda in regulamentul intern un capitol distinct care sa cuprinda reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii.

„La data de 2 mai 2019 au intrat in vigoare prin H.G. nr. 262/2019 Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, prevederi care stabilesc o serie de obligatii clare in sarcina angajatorului, in scopul prevenirii, combaterii si eliminarii oricaror comportamente, definite drept discriminare bazata pe criteriul de sex si a asigurarii egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati.

In acest sens, conform art. 11 din Legea nr. 202/2002, republicata, angajatorii au obligatia sa aplice masuri de prevenire si actiune, prin elaborarea unei politici interne in domeniul relatiilor de munca care sa vizeze eliminarea tolerantei la hartuirea la locul de munca si masuri antihartuire, asigurarea unor sesiuni de informare in domeniul egalitatii de sanse si tratament, promovarea unei atitudini bazate pe respect reciproc si buna colaborare care sa genereze un comportament profesional adecvat in orice moment, inclusiv in cadrul intalnirilor organizate in afara sediului si in afara orelor de serviciu, precum si in mediul on-line, etc.

Pe cale de consecinta, recomandam angajatorilor care pana la aceasta data nu au realizat aceste modificarii in regulamentul intern sau in contractele colective de munca unde este cazul, prin modificarea si completarea acestora sa puna in aplicare dispozitiile legislative, deoarece in controalele viitoare efectuate de institutia noastra vor fi avute in vedere si respectarea acestor dispozitii”, a spus Dragos Nacuta, inspectorul sef al ITM Maramures.
Cu stima,

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2