ITM Maramures, avertisment pentru angajatorii care nu elibereaza documente care sa ateste calitatea de salariat

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

ITM Maramures anunta ca in urma mai multor sesizari adresate institutiei de catre salariati respectiv fosti salariati, avand ca obiect refuzul angajatorului de a elibera documente care atesta calitatea de salariat sau fost salariat, reamintim angajatorilor obligatiile ce le revin in baza dispozitiilor legislatiei muncii in vigoare, astfel:

–  conform dispozitiilor art. 7 din H.G. nr. 905/2017  privind registrul general de evidenta a salariatilor, angajatorii au obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariatii incadrati cu contract individual de munca, de a-l pastra in bune conditii la sediul angajatorului sau, dupa caz, la sediul secundar daca este delegata competenta incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca, precum si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.

La incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.

La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Incalcarea acestor dispozitii de catre angajator poate fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 300 si 1.000 de lei, se mai arata intr-un comunicat al ITM.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1