ITM Maramures: Proiectul “Valente culturale ale securitatii si sanatatii in munca” continua si in 2019

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Inspectia Muncii si Ministerul Educatiei Nationale la nivel national, respectiv Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures si Inspectoratul Scolar Judetean Marmures, la nivelul judetului Maramures, au continuat colaborarea in perioada octombrie 2018 – iunie 2019, in derularea proiectul “Valente culturale ale securitatii si sanatatii in munca”.

In acest an la realizarea proiectului au participat 6 unitati de invatamant din judetul Maramures, respectiv: Colegiul Tehnic Transilvania Baia Mare, Liceul Tehnologic Forestier Sighetu Marmatiei, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Targu Lapus, Liceul Tehnologic Marmatia Sighetu Marmatiei, Liceul Borsa, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Baia Mare, respectiv, clasele a X-a si a XI-a si anul I de scoala profesionala din invatamantul liceal fliera tehnologica, servicii, resurse naturale si protectia mediului si filiera teoretica cu profil real.

“In data de 9 aprilie s-a desfasurat faza judeteana a concursului “Stiu si aplic”, gazda a concursului a fost Colegiului Tehnic “Transilvania” din Baia Mare. La concurs au participat 34 de elevi din unitatile de invatamant mai sus enumerate.

Daca anul 2018 cu titlu de noutate au participat la concurs si 10 elevi de la scolile profesionale, in anul 2019 la concurs au participat si doua echipaje de anul I respectiv anul II de studiu de la filiera teoretica a Liceului Borsa.

Dintre obiectivele urmarite in cadrul acestui proiect amintim:

– identificarea, stimularea si promovarea elevilor cu aptitudini creative si interes sporit pentru acest domeniu de studiu: securitate si sanatate in munca;
– dezvoltarea competentelor elevilor, prin activitati de bune practici in securitate si sanatate in munca;
– dobandirea de cunostinte suplimentare in acest domeniu, familiarizarea cu metodele de studiu din acest domeniu, cu literatura de specialitate;
– educarea tinerei generatii inca de pe bancile scolii cu privire la importanta unui mediu de munca sanatos si sigur;
– crearea unei culturi de prevenire a riscurilor profesionale in vederea intrarii pe piata muncii.

Pe langa obiectivele amintite, proiectul are si scopul de a propune introducerea disciplinei Securitate si Sanatate in Munca in invatamantul preuniversitar, componenta cheie in dezvoltarea culturii de prevenire a riscurilor, prin invatarea de catre tineri a modului de a lucra in conditii de securitate si sanatate.

Statisticile actuale din Uniunea Europeana arata ca tinerii lucratori au o rata de accidentare mai mare decat alte categorii de lucratori, din diferite cauze: lipsa de informare, lipsa de experienta, lipsa de cunostinte in domeniul securitatii si sanatatii in munca etc. Centrele de invatamant pot contribui decisiv la scaderea ratei de accidentare a tinerilor lucratori, prin informarea si educarea tinerilor in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca in cadrul unei discipline cu acelasi nume”, a spus Dragos Nacuta, inspectorul sef al ITM Maramures.

ZiarMM

 

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2