IUCN-17 specii de rechini sunt in pericol de disparitie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In total 17 specii de rechini sunt “in pericol de extinctie”, potrivit estimarilor unei liste ce cuprinde 58 de specii de rechini si rajiformes (pesti cartilaginosi din ordinul rechinilor plati), redactata de Uniunea internationala pentru conservarea naturii (UICN), relateaza EFE, titrat de Agerpres.

Cifra face parte din proiectul mondial de evaluare a tendintelor din populatiile acestor vietuitoare marine realizat de Shark Specialist Group (SSG), format din 174 de experti din 55 de tari, au informat UICN si Shark Conservation Found (SCF).

“Suscita o preocupare deosebita emblematicul si rapidul rechin Mako (‘Lsurus oxyrinchus’)’ clasificat deja in pericol de extinctie ca urmare a decimarii grave a populatiilor acestor exemplare in intreaga lume, inclusiv declinul cu 60% din Oceanul Atlantic intr-o perioada de 75 de ani”, a subliniat presedintele SSG, profesorul Nicholas Dulvy.

Un al rechin inrudit cu cel anterior este rechinul alb (‘Lsurus paucus’), considerat de asemenea in pericol de disparitie. Rechinii mako se reproduc doar la sfarsitul adolescentei, realizeaza ample migratii si sunt apreciati de multe tari pentru “aripioarele si carnea” lor. Cu toate acestea nu sunt supusi niciunei restrictii sau limitari internationale de pescuit. O treime dintre speciile cunoscute de rechini se afla deja pe Lista Rosie a speciilor amenintate cu disparitia.

Pescuitul excesiv al acestor vietuitoare marine – multe dintre specii fiind pradatori de top, aflati in varful piramidei trofice – perturba grav ecosistemele in care traiesc.

Insulele Cook – un mic stat insular situat in Pacificul de Sud, la nord-este de Noua Zeelanda – au declarat “sanctuar pentru rechini” o regiune cu suprafata de 1,9 milioane de kilometri patrati. Prin adaugarea acestei arii la alte zone oceanice cu acelasi statut, aflate in vecinatate, s-a format cel mai mare sanctuar pentru rechini din lume, cu o suprafata de 6,7 milioane de kilometri patrati. Este vorba de o zona marina uriasa – de marimea aproape a continentului australian – in care pescuitul rechinilor si detinerea ori comercializarea produselor obtinute din aceste exemplare sunt interzise.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2