Jandarmeria Maramures: Reguli de baza care trebuie respectate pe partia de schi. Vezi aici, ce ai voie si ce nu ai voie sa faci

Jandarmii montani maramureseni impreuna cu reprezentantii salvamont sunt la datorie in zona statiunilor turistice si pe traseele montane din judetul nostru astfel incat amatorii de drumetii montane si de sporturile specifice sezonului alb sa petreaca si acest sfarsit de saptamana in conditii de siguranta.

Partiile de schi sunt amenajate la altitudini inalte, conditiile meteorologice variaza de la ora la ora si de la o partie la alta, prin urmare trebuie sa va documentati minutios despre conditiile meteo si traseele pe care intentionati sa va aventurati. Pentru ca perioada la schi sa fie una cat mai relaxanta si lipsita de incidente jandarmii montani maramureseni recomanda si aduc in atentie respectarea urmatoarelor reguli:

Astfel, prima regula se refera la respectul fata de ceilalti schiori si snowboarderi de pe partie. Astfel, este esential ca toti sa ne comportam in asa fel incat sa nu ne punem in pericol nici pe noi, dar nici pe ceilalti, lucru valabil si pentru echipamentul sportiv. Tot in functie de nivelul de pregatire trebuie aleasa si ruta (traseul) pe partie, astfel incat sa nu incomodam sau sa punem in pericol pe cei din fata noastra. Daca alegem trasee de schi fond, este bine sa ne pozitionam cat mai in dreapta si sa lasam loc celor mai rapizi. Viteza este al aspect de care trebuie sa tinem cont cand suntem pe partie. Trebuie sa adaptam viteza in primul rand in functie de nivelul de pregatire, incepator sau avansat, dar si in functie de cum se prezinta partia, de gradul de dificultate a acesteia si de cat de aglomerata este.

In ceea ce priveste intrarea, pornirea sau oprirea pe partie, trebuie sa fim atenti la fiecare manevra pe care o facem. In acest sens, trebuie sa ne asiguram inainte a porni in cursa, pentru a nu-i lua prin surprindere pe ceilalti, ceea ce ar putea provoca un accident. In ceea ce priveste partiile care au portiuni destinate pentru snowboard, unde se pot executa diferite manevre, trebuie sa fim atenti la sariturile si intoarcerile rapide, care trebuie facute numai atunci cand suntem siguri ca nu lovim pe nimeni.

Primul ajutor in caz de accident

O regula extrem de importanta se refera la ajutorul acordat in cazul unui accident. Oricine are datoria de a acorda ajutor celor care au nevoie. Schiurile trebuie asezate in pozitie verticala, incrucisate, semnalizand astfel si celorlalti schiori ca zona respectiva trebuie ocolita. Persoanele grav ranite nu trebuie miscate din pozitia in care sunt si jandarmii montani trebuie anuntati cat mai repede posibil prin orice mijloace.

Oprirea pe partie este interzisa

Oprirea pe partie este interzisa in zonele inguste sau acolo unde vizibilitatea este redusa. Daca am cazut, fie ca suntem pe schiuri sau pe placa, trebuie sa ne deplasam cat mai repede din acel loc, iar daca vrem doar sa ne odihnim sau sa asteptam pe cineva, in niciun caz nu trebuie sa ne oprim in mijlocul partiei, pentru a nu-i incomoda pe ceilalti. Urcarea sau coborarea pe jos (fara schiuri) se face exclusiv pe marginea partiei.

Asa cum trebuie respectate semnele si indicatoarele pe sosea, la fel trebuie sa tinem cont de ele si pe partia de schi. Este valabil atat pentru cei care practica sporturile de iarna, cat si pentru personalul administrativ de deservire.
La fel de importanta este identificarea, mai ales in cazul unui accident. Orice schior, snowboarder sau martor, fie ca este responsabil sau nu, pentru vreun incident pe partie, trebuie sa se identifice cu datele personale (numele complet si adresa) in fata organelor abilitate.

Echipamentul obligatoriu

Nu trebuie uitate nici regulile care privesc echipamentul (casca fiind un accesoriu obligatoriu), dar si curatenia care trebuie pastrata ca in alte locuri publice. Mai mult decat atat, bunele maniere nu trebuie sa lipseasca nici de pe partie (daca din greseala ati lovit un alt schior, sa va cereti scuze si sa il ajutati sa se ridice in caz ca a cazut), dar nici atunci cand stati la rand la sistemul de urcare, unde trebuie sa va pastrati calmul si sa fiti atent sa nu deranjati celelalte persoane.

Maior Radu Vasile, purtator de cuvant Jandarmeria Maramures: “Turistii trebuie sa manifeste rabdare, sa respecte indicatiile jandarmilor maramureseni montani si sa evite implicarea in conflicte de orice natura, iar in cazul in care sunt victima unui accident pe partia de schi sau martorii savarsirii unor fapte de natura antisociala sau fapte de natura sa tulbure linistea publica, sunt rugati sa solicite sprijin prin sistemul unic de urgenta ,,112’’ sau se pot adresa direct echipajelor de jandarmi montani din zona.”

ZiarMM.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu