Jandarmeria Romana – peste 500 de interventii in situatii ce au vizat prezenta animalelor salbatice

Structurile Jandarmeriei Romane au fost solicitate sa intervina in acest an in peste 500 de cazuri care au vizat protejarea oamenilor si bunurilor acestora fata de animalele salbatice, informeaza AGERPRES.

“In ultima perioada, numarul solicitarilor adresate Jandarmeriei in legatura cu animalele salbatice s-a marit considerabil. Astfel, in primele 6 luni ale acestui an, jandarmii au intervenit in peste 500 de situatii, care au vizat 81 de persoane aflate in pericol de agresiune in urma contactului cu animale salbatice. Numai in ultima saptamana, structurile Jandarmeriei au intervenit in 25 situatii ce au implicat prezenta ursilor.

Cele mai multe dintre solicitarile populatiei la numarul de urgenta 112 se refera la prezenta ursilor care, in cautare de hrana, pun in pericol siguranta turistilor aflati pe traseele montane, precum si proprietatile, bunurile si animalele domestice ale localnicilor aflati in zonele de deal si de munte ale Romaniei”, se arata intr-un comunicat de presa al Jandarmeriei Romane remis, vineri, AGERPRES.

In urmatoarea perioada, echipajele de jandarmi vor derula o campanie de informare si constientizare a cetatenilor cu privire la pericolul pe care il prezinta animalele salbatice.

“Avand in vedere competentele legale acordate Jandarmeriei Romane in ceea ce priveste interventia la solicitarile cetatenilor facute prin intermediul numarului unic de urgenta 112 in cazul animalelor agresive, precum si a tot mai deselor semnalari ale prezentei ursilor pe traseele turistice si in zonele de deal sau de munte locuite de oameni, la nivelul structurilor teritoriale ale Jandarmeriei se vor derula, incepand din acest sfarsit de saptamana, actiuni publice de informare si preventie.

Scopul acestor actiuni este acela de a informa si constientiza cetatenii cu privire la pericolul la care se expun apropiindu-se de animalele salbatice – in special de ursi, fie in incercarea de a le alunga, fie de a le hrani sau de a se filma/fotografia alaturi de ele. Pe timpul acestor actiuni, echipaje ale Jandarmeriei montane vor fi prezente in arealele unde prezenta ursilor a fost semnalata frecvent (judetele Alba, Sibiu, Dambovita, Brasov, Prahova, Buzau, Covasna, Harghita), pentru a oferi turistilor informatii cu privire la cea mai oportuna reactie pe care o pot avea in functie de situatia in care se afla”, se mentioneaza in comunicat.

De asemenea, reprezentantii Jandarmeriei vor distribui materiale cu continut informativ-preventiv, care pun accentul pe masurile de siguranta.

“Cea mai importanta recomandare este ca turistii sa evite zonele frecventate de ursi, iar in cazul observarii animalelor in zonele urbane, sa solicite ajutorul autoritatilor prin intermediul numarului 112”, precizeaza Jandarmeria Romana.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1