Jandarmii maramureșeni, la ceas de bilanț: 7.800 misiuni în 2021

Joi, 27 ianuarie, la sediul IJJ a avut loc evaluarea activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş în anul 2021.

Activitățile și misiunile specifice, rezultatele obținute, greutățile întâmpinate în anul precedent au fost prezentate de către colonel Petru Marcel Florișteanu, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş.

La activitate a participat, prin sistemul videoconferință, general de brigadă Uzlău Liviu, Prim-adjunct al inspectorului general și Șef al Statului Major al Jandarmeriei Române. În calitate de invitați au participat Rudolf Stauder, prefectul judeţului Maramureş, comandanţii şi şefii din cadrul instituţiilor Ministerului Afacerilor Interne.

”În perioada supusă evaluării, structurile operative şi-au direcţionat efortul pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, prevenirea criminalităţii stradale, vizând creşterea performanţei structurilor operative în îndeplinirea misiunilor de ordine şi siguranţă publică. Activitatea desfăşurată de către structurile de ordine publică ale inspectoratului s-a materializat în executarea a 7.800 misiuni specifice. Pentru asigurarea unui climat de normalitate cu ocazia desfăşurării unor manifestări şi adunări cu public numeros, în perioada de referinţă au fost executate 1.115 misiuni de asigurare a ordinii publice, cu 560 misiuni mai multe decât în 2020.

Asigurarea unei reacţii imediate şi oportune în situaţii deosebite a constituit o prioritate a structurilor de ordine publică, în acest sens fiind executate 89 acţiuni de restabilire a ordinii publice, din care 7 intervenţii de salvare-evacuare a unor persoane care au suferit accidente ori s-au aflat în dificultate în zonele montane. Posturile de jandarmi montane, au executat 2.074 misiuni specifice de ordine publică în zona montană din responsabilitate, executând în acest sens 1.624 patrule montane – 680 patrule în stațiuni montane și 944 patrulări pe traseele turistice. Accentul s-a pus pe activităţi în contextul Covid-19, arii protejate și în domeniul silvic, jandarmii montani executând 354 misiuni. Jandarmii montani au aplicat peste 370 sancțiuni contravenționale şi au constatat 5 fapte de natură penală.

Pe segmentul de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, la nivelul structurilor de ordine publică au fost planificate și organizate 3.284 misiuni de menţinere a ordinii publice. Ca urmare a evoluției situației epidemiologice la nivelul județului Maramureș s-a dispus instituirea măsurii de carantină la nivelul a 20 UAT, astfel fiind executate în cooperare cu celelalte instituții responsabile peste 435 misiuni de asigurare a ordinii publice. Pe timpul acestor acțiuni au fost constatate 12 fapte de natură penală și aplicate peste 380 sancțiuni contravenționale. Pentru prevenirea faptelor antisociale de către personalul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş în anul 2021, au fost desfăşurate 13 acţiuni cu caracter educativ pe 4 direcții de acțiune și alte programe. Personalul unității şi-a adus contribuţia la prevenirea şi combaterea infracţionalităţii în zona de competenţă, prin constatarea şi întocmirea actelor de constatare pentru 342 fapte de natură penală (din care 44 constatate de către jandarmi), săvârşite de 326 făptuitori (din care 42 autori  identificați de către jandarmi). Pe linia constatării contravenţiilor personalul specializat a consiliat și îndrumat agenții constatatori pentru un număr de peste 4.270 sancţiuni contravenţionale iar pe linia executării mandatelor de aducere, s-au executat 740 mandate de aducere. Toate mandatele de aducere au fost duse la îndeplinire conform prevederilor legale.

Începând cu luna decembrie a fost operaționalizat Postul de Jandarmi Montan Țibleș, subunitate din cadrul Detaşamentului 3 Jandarmi Baia Mare, care execută misiuni de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii publice în zona Lăpușului. Acesta este cel de-al 5-lea post de Jandarmerie Montană din judeţul Maramureș, după cele de la Borșa, Cavnic, Șuior și Valea Vaserului.

În perioada supusă evaluării, activitatea de pază a fost direcționată pentru coordonarea și îmbunătățirea misiunilor permanente și temporare, în scopul asigurării securității obiectivelor și a cetățenilor precum și pentru asigurarea climatului de normalitate civică necesar desfășurării în siguranță a activităților instituțiilor fundamentale ale statului la nivel local, contextualizat de răspândirea infecţiei cu coronavirus SARS-CoV2, la nivelul României.

Inspectoratul de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Maramureș – în calitate de lider beneficiar a semnat un Contract de Grant cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – în calitate de Autoritate de Management, pentru finanţarea proiectului cu titlul ,,Creșterea capacității de cooperare transfrontalieră,, Cod EMS-ENI  2SOFT/4.3/126. Perioada de implementare a acestui proiect a fost de 20 luni şi a avut ca partener de proiect o unitate din cadrul Gărzii Naţionale Ucrainiene.

În perioada analizată, la nivelul inspectoratului au fost organizate 3 concursuri pentru ocuparea unor posturi de execuție vacante de ofițer prin trecerea în corpul ofițerilor a maiștrilor militari și subofițerilor, 6 concursuri pentru ocuparea unor posturi de conducere vacante și 2 pentru ocuparea unor posturi prin încadrare directă, toate aceste concursuri finalizându-se prin încadrarea posturilor pentru care s-a organizat concurs.

Perspectiva anului 2022, în contextul menținerii situației epidemiologice actuale, va impune ca activitatea inspectoratului să rămână centrată pe componentele enunțate iar dialogul, cooperarea și colaborarea interinstituțională, coroborate cu acţiunea fermă şi profesionistă vor fi esențiale pentru menţinerea stării de normalitate la nivelul judeţului și creșterea gradului de siguranță a cetățeanului”, a spus maior Radu Vasile Nicolae, purtătorul de cuvânt al IJJ Maramureș.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu