Japonia anunta un buget record pentru aparare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Bugetul apararii Japoniei va creste in noul an fiscal si va atinge cifra record de 47 miliarde de dolari, in conditiile in care Tokyo doreste sa-si intareasca apararea antirachete si sa desfasoare avioane invizibile pentru a face fata Chinei, relateaza vineri France Presse, informeaza AGERPRES.

Aceste previziuni pentru aparare figureaza in bugetul national de 912 miliarde de dolari pentru anul fiscal ce incepe in aprilie 2019, aprobat de cabinetul prim-ministrului Shinzo Abe.

Guvernul a decis sa cheltuiasca 5.260 miliarde de yeni (47 miliarde de dolari) pentru aparare, al cincilea record consecutiv, au anuntat responsabili ai apararii.

Aceste sume vor acoperi mai ales costul introducerii sistemului american de interceptare a rachetelor Aegis, in versiunea sa pentru uscat, au declarat acesti responsabili.

Bugetul acopera de asemenea achizitionarea a sase avioane invizibile de vanatoare americane F-35A, iar o alta parte va fi consacrata primelor portavioane japoneze de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Acest buget corespunde partii initiale a noului plan de aparare de cinci ani anuntat marti si care este cel mai recent dintre masurile luate sub conducerea prim-ministrului Abe pentru consolidarea apararii Japoniei.

Ca parte a acestui plan, care se desfasoara pana in martie 2024, Japonia va modifica doua portelicoptere existente pentru a avea capacitatea de a lansa avioane.

Guvernul Abe declara ca aceste eforturi sunt necesare din cauza cresterii provocarilor de securitate regionala, citand tensiunile cu Coreea de Nord si “preocuparile puternice” legate de extinderea amprentei militare a Chinei.

Aceasta evolutie japoneza este controversata, unii remarcand ca indeparteaza in continuare Tokyo de angajamentul sau de a detine doar capacitati strict defensive, inscris in Constitutia pacifista adoptata de Japonia dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Dupa ce planul japonez de cinci ani a fost facut public marti, Beijingul si-a exprimat imediat “nemultumirea profunda” si “opozitia” fata de acest program, chemand Tokyo “sa adere la o politica pur defensiva”.

Anul trecut, China a dezvaluit primul portavion de constructie chineza, intr-un moment in care ea continua sa afirme numeroase revendicari teritoriale in Marea Chinei de Sud.

Primul portavion chinez, Liao Ning, intrat in serviciul marinei chineze in 2012, este un fost portavion sovietic construit cu aproape 30 de ani in urma.

Adoptarea noului program japonez intervine dupa angajamentul luat de Tokyo de a cumpara mai multe echipamente militare americane, sub presiunea lui Donald Trump.

Presedintele Statelor Unite s-a plans in repetate randuri de uriasul deficit comercial al Washingtonului cu Tokyo. El a insistat de asemenea ca Abe sa consolideze capacitatile japoneze de aparare.

La randul sau, Shinzo Abe face campanie de ani de zile pentru a amenda Constitutia pacifista japoneza. El sustine ca ea tine cu mainile legate Fortele de autoaparare japoneze (numele oficial al fortelor armate nipone) chiar si pentru a proteja aliatii Tokyo de un atac.

“Extinderea bugetului de aparare japonez are ca scop direct contracararea amenintarii militare a Chinei”, a comentat Akira Kato, profesor de politica internationala si securitate regionala la Universitatea J.F. Oberlin din Tokyo.

“Cresterea bugetului face de asemenea parte din eforturile depuse de Tokyo de a cumpara mai multe echipamente militare americane pentru a evita un razboi comercial cu Washingtonul”, a mai declarat Kato pentru AFP. Potrivit acestui expert, se poate astepta ca bugetul apararii japonez sa continue sa creasca.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2