Japonia: Guvernul va interzice echipamentele Huawei si ZTE

Guvernul japonez va interzice la randul sau utilizarea de catre administratie a echipamentelor grupurilor chineze Huawei si ZTE, considerate o amenintare la adresa securitatii, a informat vineri presa japoneza, transmite France Presse, informeaza AGERPRES.

Decizia ar putea fi luata incepand de luni, potrivit cotidianului Yomiuri Shimbun si agentiei de presa Jiji.

Statele Unite au cerut aliatilor lor sa evite produsele fabricate de cele doua companii, din cauza temerilor ca ar avea legatura cu atacuri cibernetice, explica Yomiuri, citand surse guvernamentale anonime.

Produsele japoneze ce utilizeaza componente ale celor doua companii chineze vor fi de asemenea interzise in administratie, adauga ziarul.

Cu toate acestea, Japonia nu ar urma sa numeasca in mod explicit companiile pentru a nu starni mania Beijingului.

Purtatorul de cuvant al guvernului, Yoshihide Suga, a refuzat sa comenteze aceste informatii, dar a subliniat ca Japonia “coopereaza strans cu Statele Unite” in probleme de securitate informatica.

China s-a declarat vineri “profund ingrijorata” de aceste informatii, adaugand ca Huawei si ZTE isi desfasoara activitatile in deplina legalitate in Japonia de mult timp.

“Speram ca Japonia va oferi companiilor chineze prezente in tara conditii de concurenta echitabile si nu va face nimic ce ar putea submina increderea reciproca si cooperarea bilaterala”, a declarat Geng Shuang, purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe chinez.

Huawei a suferit o lovitura odata cu arestarea in Canada a directoarei sale financiare si fiica a fondatorului, la cererea Statelor Unite, pe 1 decembrie.

Autoritatile americane suspecteaza ca gigantul chinez a exportat cel putin din 2016 produse de origine americana in Iran si in alte tari vizate de sanctiunile SUA, incalcand legile Statelor Unite.

In general, unii alesi ai Congresului american vad in companiile chineze o “amenintare la adresa securitatii Statelor Unite”.

La inceputul anului, guvernul federal a cerut in mod oficial operatorilor de telecomunicatii americani sa nu se echipeze cu produse chineze. Mai multe tari au inchis apoi usa pentru Huawei, precum Australia si Noua Zeelanda.

La randul sau, ZTE a fost puternic sanctionata in acest an de catre administratia Trump pentru incalcarea embargoului SUA vizand Teheranul.

ZTE a trebuit sa-si opreasca majoritatea activitatilor, punandu-si in pericol supravietuirea. In cele din urma, compania a platit o amenda de 1 miliard de dolari.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1