Japonia a inaugurat un muzeu al insulelor disputate, spre indignarea Coreei de Sud

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Japonia a inaugurat marti, la Tokyo, un muzeu consacrat insulelor care constituie subiect de disputa cu China si Coreea de Sud. Seulul nu a intarziat sa ceara inchiderea muzeului administrat de guvernul nipon si care prezinta documente si fotografii in sustinerea revendicarilor teritoriale ale Japoniei, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

„Speram ca aceasta institutie sa ajute la o mai buna intelegere asupra insulelor Takeshima si Senkaku”, a declarat ministrul pentru probleme teritoriale, Tetsuma Esaki, citat de media locale.

Teritoriile revendicate de Tokyo sub numele Takeshima sunt controlate de Coreea de Sud sub denumirea Dokdo si se afla la jumatatea distantei dintre cele doua tari.

Reactia guvernului sud-coreean nu s-a lasat asteptata, acesta protestand „ferm impotriva deschiderii unui muzeu consacrat, in opinia sa, apararii unor „revendicari nejustificate”.

„Cerem inchiderea sa imediata”, a insistat Ministerul de Externe sud-coreean, potrivit caruia „guvernul japonez trebuie sa inceteze imediat tentativele sale disperate de a revendica Dokdo, care istoric, geografic si conform legislatiei internationale sunt parte integranta” a Coreei de Sud.

In ce priveste insulele controlate de Japonia sub numele Senkaku, acestea sunt revendicate de catre China, unde sunt cunoscute ca Diaoyu. Situate in Marea Chinei de est, acestea se afla in centrul unui vechi diferend intre Tokyo si Beijing. Relatiile bilaterale dintre cele doua puteri asiatice s-au deteriorat net in 2012, cand Tokyo a decis „nationalizarea” unora dintre aceste insule, iar ulterior s-au ameliorat in oarecare masura, dar se mentin tensionate.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2