Pagerele, micile dispozitive de mesagerie de buzunar care au cazut demult in desuetudine, continua sa reziste in Japonia datorita unui numar restrans de adepti care vor fi nevoiti, insa, sa se descurce in curand fara aceste receptoare introduse in arhipelag cu o jumatate de secol in urma, relateaza luni AFP, informeaza AGERPRES.
”A fost o vreme cand pagerele erau foarte populare, insa numarul utilizatorilor a scazut acum la 1.500”, a explicat intr-un comunicat emis luni Tokyo Telemessage, ultimul furnizor de astfel de servicii, adaugand ca ”regreta” aceasta decizie care inseamna sfarsitul unei epoci.
In septembrie 2019, compania va inceta aceste servicii oferite locuitorilor din Tokyo si din trei regiuni invecinate. Aceasta nu mai fabrica pagere de 20 de ani.
Aceste dispozitive cunoscute in Japonia sub numele de ”poke-beru” (clopotel de buzunar) au devenit preferatele tinerilor in anii ’90 cand puteau fi vazute frecvent lungi siruri de liceeni care stateau la coada in fata cabinelor telefonice unde trimiteau mesaje criptate care ajungeau la destinatar sub forma unor texte scurte.
In culmea gloriei lor, in 1996, aceste dispozitive au atras peste zece milioane de utilizatori, potrivit statisticilor guvernamentale japoneze.
Insa ele au fost date rapid uitarii odata cu aparitia telefoanelor mobile. Gigantul de telecomunicatii NTT, care a introdus primele pagere in 1968, si-a incetat acest serviciu in 2007.
Ca si pagerul, faxul continua sa fie utilizat pe scara larga in Japonia pentru trimiterea de informatii la locul de munca, o imagine ce contrasteaza puternic cu cealalta fateta a Japoniei unde sunt utilizate intens gadget-urile futuriste.