Japonia: Natalitatea scăzută şi îmbătrânirea populaţiei ameninţă funcţionarea societăţii, atrage atenţia premierul

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat luni că rata de natalitate scăzută şi îmbătrânirea populaţiei din arhipelag ameninţă funcţionarea societăţii nipone, promiţând să abordeze această problemă printr-o nouă agenţie guvernamentală, relatează AFP, informează AGERPRES.

„Abordarea chestiunii politicilor privind copiii şi educaţia copiilor” este un şantier „care nu mai poate aştepta şi care nu ar mai trebui amânat”, a afirmat liderul conservator în cadrul unui discurs de politică generală în parlament.

„Din cauza ratei scăzute a natalităţii, estimăm că numărul anual al naşterilor a scăzut anul trecut sub pragul de 800.000”, a adăugat el.

Din acest motiv, Japonia este „la limita incapacităţii de a putea continua să funcţioneze ca societate”, a mai spus premierul.

Kishida a afirmat că politica sa – care include lansarea unei noi ‘Agenţii a copilului şi familiei’ în aprilie – are ca scop să asigure „viabilitatea” şi „incluziunea” celei de-a treia economii a lumii.

Premierul nipon a adăugat că vrea să crească pe termen lung cheltuielile pentru programele legate de copii. „Trebuie să punem pe picioare o economie socială care face o prioritate de copii”, a declarat el.

Numeroase ţări industrializate se confruntă cu un declin al ratei natalităţii, însă tendinţa este extrem de pronunţată în Japonia, aflată în declin demografic şi al cărei procent de locuitori de 65 de ani şi peste este al doilea din lume, după Monaco, conform datelor Băncii Mondiale.

Japonia, care numără 125 de milioane de locuitori, alocă o mare parte din resursele sale pentru numărul tot mai mare de persoane în vârstă.

Rata natalităţii este în scădere inclus la vecinii Japoniei, printre care şi China, unde populaţia a scăzut în 2022, conform unor date publicate săptămâna trecută, o premieră în ultimele şase decenii.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu