Jianu: IMM-urile ar trebui să beneficieze şi de granturi prin PNRR, nu doar de instrumente financiare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Întreprinderile mici şi mijlocii ar trebui să beneficieze şi de granturi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), aşa cum se întâmplă în restul ţărilor europene, nu doar de instrumente financiare, a declarat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), într-o conferinţă de presă, informează AGERPRES.

“Mă refer la faptul că România îşi propune să acorde numai instrumente financiare, iar ţări cu mediul economic mult mai dezvoltat, precum Italia, Germania, Spania, Portugalia, Danemarca, fac un mix între ceea ce înseamnă acordarea de granturi şi acordarea de instrumente financiare”, a spus Jianu.

El a dat exemplu domeniul turistic, unde firmele aproape s-au închis.

“E ca şi cum de-abia te mai ţii la suprafaţa apei şi vine cineva, îţi dă un bolovan în braţe şi-ţi spune “Dezvoltă-te! Înoată! Dă mai departe din mâini!”. Nu, avem nevoie de granturi pentru economia României, pentru că acest PNRR înseamnă de fapt un plan de redresare şi rezilienţă. Cum faci redresarea economică doar cu instrumente financiare?”, s-a întrebat reprezentantul IMM-urilor.

Dacă toate celelalte ţări au făcut asta, aşa ar trebui să facă şi România, consideră el.

Joi, Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a afirmat că IMM-urile vor beneficia de un instrument de capital de risc de jumătate de miliard de euro prin PNRR, printr-un acord semnat cu Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii.

“S-au spus tot felul de prostii despre PNRR, de pildă că nu ajută mediul privat. Componenta de instrumente financiare şi granturi pentru mediul privat este una dintre cele mai avansate. Am negociat cu Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii, suntem pregătiţi să semnăm un acord imediat ce PNRR este aprobat şi această injecţie de capital în economia privată înseamnă o garanţie de portofoliu pentru solvabilitate de 400 de milioane de euro. Asta înseamnă că firmele aflate în criză pot să aibă un credit-punte până când se termină criza, cu garanţie acordată de stat. Va mai fi o garanţie de portofoliu pentru acţiune climatică, de 100 de milioane de euro. Deci, firme care vor să investească în retehnologizare pot să aplice aici. Un instrument de capital de risc pentru IMM-uri de jumătate de miliard de euro. Asta înseamnă că BEI şi FEI, imediat după aprobarea PNRR, vor începe procesul de selectare a unor bănci locale cărora li se oferă garanţii de portofoliu şi care vor putea să dea aceşti bani mai departe. Noi estimăm un efect de levier, în sensul în care pentru un euro pus prin acest instrument de garantare, în economia reală ajung 4 sau 5 euro”, a menţionat Ghinea.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2